Hírek

2015.11.15. 17:38

Vezetéstechnikai tréning a tél előtt

Zalaegerszeg – Ezt mindenkinek ki kellene próbálni, aki gépkocsit vezet, mondta Donáczy Gábor miután kiszállt a volán mögül.

Arany Gábor

Szédület alkohol nélkül, Németh Ádám is kipróbálta a részegszemüveget; jobbra Horváth László őrnagy a baleset-megelőzési bizottság titkára
Fotó: Pezzetta Umberto

Pár perccel korábban a még a bolygókerekes jármű megzabolázásával volt elfoglalva, de előtte átélhette a tájékozódás nehézségeit is az úgynevezett részeg-szemüveggel.

– Húsz évnél régebben vezetek, évente 50-60 ezer kilométert autózom, de a manőverezés a kalodában nekem sem volt egyszerű. Szerintem évente, kétévente mindenkinek részt kellene vennie ilyen gyakorlatokon – fogalmazott Donáczy Gábor aki egyike volt azoknak, akik részt vettek a megyei baleset-megelőzési bizottság hétvégi ingyenes, téli átállásra hangoló vezetéstechnikai tréningjén. A lehetőséggel a hét végén négy városban élhettek a zalai autósok, és éltek is, mégpedig nem kevesen, hiszen közel fél ezren látogattak ki Keszthelyen, Lentiben, Nagykanizsán és Zalaegerszegen az alkalmi autós pályákra.

– Szeretnénk ráhangolni a sofőröket, hogy időben készüljenek fel a téli útviszonyokra – fogalmazott Horváth László rendőr őrnagy, a megyei baleset-megelőzési bizottság titkára a vezetéstechnikai road-show utolsó helyszínén, Zalaegerszegen. – Bár nem az évszaknak megfelelő az időjárás ez bármikor rövid időn belül megváltozhat – figyelmeztetett. – A jelentkezők elsőként kipróbálhatták a biztonsági öv szimulátort, megtapasztalhatták, hogy viszonylag kis sebességnél bekövetkező ütközésnél is milyen nagy erő hat az emberi testre. A részeg-szemüveggel pedig egy korty alkohol nélkül átélhették, mennyire megváltozik az érzékelés ittas állapotban – sorolta a lehetőségeket.

A Zalaparknál berendezett pálya egyik specialitása volt a bolygókerekes jármű, amelynek hátsó kerekein a tapadást a gépkocsiban helyet foglaló oktató változtathatta, így szimulálva a jeges úton autózást.

A különleges feladatok mellett mód volt a vezetői gyakorlat ellenőrzésre is profi oktató társaságában városi forgalmi körülmények között. Ezen kívül az Autóklub munkatársai  járművek téli biztonságos használatához szükséges gyors műszaki ellenőrzését is elvégezték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!