Hírek

2017.07.05. 18:07

Trükkök és hamis iratok - Számítógépen állította elő az igazolásokat

ZALAEGERSZEG A határon túl elkövetett szabálytalanságok sem maradnak következmények nélkül, erre példa az a két ügy, melyben nemrég emeltek vádat.

Arany Gábor

Cs. János gépjárművezetői engedélyét 2015. május 31-én Németországban, Münchenben vette el a rendőrség, ittas vezetésért. A német bíróság 20 hónapra eltiltotta a járművezetéstől a férfit, aki ennek dacára tavaly december 29-én megjelent a keszthelyi kormányablakban, bejelentette vezetői engedélyének elvesztését és új okmány kiállítását kérte. A jegyzőkönyvben úgy nyilatkozott: az engedélyét nem rendőri intézkedéskor vonták be. A német hatóságok azonban tájékoztatták a magyar szerveket a történtekről.

A férfi ellen a keszthelyi járási ügyészség közokirat-hamisításért emelt vádat, mert nyilatkozata folytán valótlan adat került a nyilvántartásba.

A másik történet főszereplője, L. Zoltán építési vállalkozóként dolgozik évek óta hazánkban és Ausztriában. A férfi 2014 júniusától 2015 végéig terjedő időszakra kért az érvényes egészségbiztosításáról szóló igazolást a megyeszékhelyi járási hivataltól, mert egyéni vállalkozóként abban az időszakban Ausztriában ténykedett. A másfél év elteltével továbbra is Ausztriában vállalt munkát, és ötödmagával utazott ki Neunkirchenbe 2016. június 10-én. A soron kívüli garanciális munkák elvégzésére rendelkezésre álló idő rövidsége miatt azonban nem tudta az érvényes egészségbiztosításról szóló igazolásokat megigényelni a hivataltól. A helyzet megoldására a korábbi, lejárt igazolását beszkennelte és szövegszerkesztő programmal átírta az adatokat saját, illetve munkavállalói számára. A hamisítás jól sikerült, mert pár nappal később, június 15-én, amikor az osztrák társadalombiztosítási alap munkatársai ellenőrizték a munkavállalókat, az igazolásokat megtekintették, de nem jelezték, hogy gond lenne a papírokkal és visszaadták L. Zoltánnak. A férfi ezt követően a hamis igazolásokat megsemmisítette, ezután 2016. június utolsó hetében Zalaegerszegen a járási hivataltól megkérte a saját és bejelentett dolgozói részére az egészségbiztosítási igazolásokat. Ezeket 2016. június 10-i időponttal visszamenőlegesen kiállították számára. Az ausztriai ellenőrzés eredményeit összevetve a hazai adatokkal azonban kiderült, hogy az igazolások hamisak voltak. A megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Jánky Judit közölte: a férfi ellen ötrendbeli közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat az egerszegi járási és nyomozó ügyészség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!