Hírek

2016.10.10. 13:44

Trükkök irattal, igazolvánnyal

Zalaegerszeg– Más személyi igazolványát adta a rendőröknek, más nevében írta alá a nyilatkozatot. Két egyszerűnek tűnő eset, de mindkettő rács mögé juttathatja az elkövetőjét.

Arany Gábor

Pontosabban: ott is maradhatnak. A nemrég vádiratba foglalt egyik történet főszereplője, a korábban már többször elítélt és zsarolás, valamint más bűncselekmények miatt 2016. február 16-án előzetes letartóztatásba került 23 éves O. Richárd a kapcsolattartással próbált visszaélni. A büntetés-végrehajtási intézetbe kerülve kioktatták, hogy kikkel és milyen formába tarthat kapcsolatot. Az ehhez szükséges nyilatkozatot a férfi júliusban igényelte és az iratot a korábban már kapcsolattartóként megjelölt édesanyja helyett kitöltötte, aláírta. Emellett az intézetben már nyilvántartott kapcsolattartási telefonszám mellé újabb hármat is feltüntetett. Az ily módon elkészített iratot átadta a reintegrációs tisztnek, aki az ellenőrzéskor észlelte, hogy az aláírás nem egyezik a korábbival. Az új telefonszámok közül kettőn pedig a sógorát, illetve barátját szerette volna elérni O. Richárd.

A történtek miatt a férfi ellen hamis magánokirat felhasználása miatt emelt vádat az egerszegi járási és nyomozó ügyészség.

A másik ügy vádlottá lett szerepelője a rendőröket próbálta lóvá tenni. A 44 éves, többször büntetett tatabányai férfi ez év július első napjaiban kereste fel szülővárosát, Keszthelyt. Lakása, jövedelme nem lévén idejét ismerősével töltötte, utóbbi az utcán koldulással szerzett pénzt. A kéregetésből nyolcezer forint is összejött naponta, amit elosztottak egymás között. Mialatt az ismerőse az utcákat járta és kéregetett, a holmijára, hátizsákjára J. József vigyázott. Így volt ez július 9-én dél körül is, amikor a rendőrjárőr a Csík Ferenc sétány közelében a padon ülő J. Józsefet igazoltatta. A férfi az ismerőse személyi igazolványát nyújtotta át és annak adatait is mondta be. A rendőrök többször is felszólították, hogy a saját személyi adatait árulja el, mire azt felelte: derítsd ki, az a dolgod! Ennél többet nem mondott és az eljárásban sem tett vallomást. Társa nem tudott arról, hogy J. József mire készül...

A megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba a történtekről tájékoztatva közölte, a más büntetőügy miatt előzetes letartóztatásba került férfi ellen más nevére szóló valódi közokiratot felhasználva elkövetett közokirat-hamisítás miatt emelt vádat a keszthelyi járási ügyészség végrehajtandó szabadságvesztésre téve indítványt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!