Hírek

2017.05.20. 13:51

Tudás és hagyomány: búcsúztak a végzősök a hagyományos sárguláson

Szombaton tartotta sárgulási ünnepségét a Pannon Egyetem Georgikon Kar. Közel 180 végzős hallgató búcsúzott az idén 220 éves intézménytől.

Keszey Ágnes

Péntek este fáklyás felvonulásra indultak hallgatók és oktatóik: megkoszorúzták a helyeket, melyek kötődnek a Georgikonhoz és az alapító Festetics Györgyhöz. Szombaton még utoljára közösen végigjárták a város utcáit, az egyetem épületeit, majd megérkezvén a Festetics kastély udvarára, kezdetét vette a hagyományos sárgulási ünnepség.

Gelencsér András rektor beszédében úgy fogalmazott: az esemény is a Georgikon nagy családjához tartozás élményével ajándékozza meg a jelenlevőket. Ez több pilléren nyugszik: a szakmai tudás, a felkészült oktatók, az elődök munkája és az általuk közvetített értékek, valamint a hagyományok ötvözete.

– Legyenek büszkék alma materükre, melynek neve ma is jól cseng a világban, hála egykori és mai professzorainak és az akadémia hírét szerte a világban elvivő gazdászok ezreinek – búcsúzott a végzősöktől a Pannon Egyetem vezetője.

Polgár Péter dékán felidézte az elmúlt napokat és éveket, a ma is élő hagyományokat, hogy hányszor énekelték együtt a gazdásznótákat, s hogy milyen összetartó közösséget alkotnak.

– Van, aki úgy búcsúzik, hogy tudja: itt marad. Az oktatók és a mesterszakra, vagy a PhD-felvételire készülő hallgatók egy része úgy vesz részt az ünnepi élményben, hogy annak legszebb perceit átélve felsóhajthasson: azért még itt leszek ezután is- mondta el, majd angolul is szólt, hiszen több külföldi hallgató is búcsúzott a várostól és az egyetemtől.

Az ünnepségen beszédet mondott Sorbán Ildikó, a Pannon Egyetem székelyudvarhelyi képzési központjának osztályvezetője és Ruzsics Ferenc polgármester. A végzősök nevében Poós Tamás személyes hangvételű és szívhez szóló beszédében emlékeztetett a mögöttük hagyott időre, a vizsgákra, a rendezvényekre, s mondott köszönetet a városnak, az oktatóknak, minden egyetemi dolgozónak, szülőknek, családtagoknak. Az alsóbb évfolyamosok nevében Matucza Balázs búcsúztatta a végzősöket, akik felkötötték a lobogóra az elmúlt évekre emlékeztető szalagot, majd a zászlót átadták a fiatalabb évfolyam képviselőinek. A hagyományok szerint az ünnepség a Palotással zárult.

Az ünnepi pillanatok után azonban a sárgulók még visszatérnek az ősi falak közé, hiszen vár rájuk az egyetemi évek végét jelentő megmérettetés: diplomájuk megvédése és a záróvizsga.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!