Hírek

2017.06.13. 15:38

Tudás és izgalom: záróvizsgák a Georgikonon

Idén először végeznek az angol nyelvű növényorvos mesterképzésen külföldi hallgatók a Georgikonon. Velük együtt többen teszik le utolsó vizsgájukat, hogy aztán két hét múlva kézbe vehessék diplomájukat.

Keszey Ágnes

Feszült várakozás, izgatottság, szerencsében és sikerben reménykedés, s sok év tudása mind kavarog a folyosókon ülőkben, mígnem nyílik egy-egy terem ajtaja, s megkönnyebbült mosollyal kilép  egy-egy hallgatótárs. Kedden és szerdán is ez jellemzi a Pannon Egyetem Georgikon Karát, hiszen most tesznek záróvizsgát a felsőoktatási szakképzési, az alap-, valamint a mesterszak végzősei.

- Összesen 174 hallgatónk jelentkezett a záróvizsgára és már az elmúlt héten a székelyudvarhelyi képzési helyünkön tizenketten sikeres záróvizsgát tettek. Így a mostani időszak rekord létszámú, 15 vizsgabizottság  (ebből egy volt az említett székelyudvarhelyi) végzi a munkáját – ismertette az adatokat érdeklődésünkre dr. Polgár J. Péter a PE Georgikon Kar dékánja.

A Mongóliából érkezett  Enkhnaran Oyunbaatar felelet közben, mögötte (bal oldalon ) Ahmad Munir Royeq és (jobb oldalon) Meseret Turuku Suure
Fotó: a szerző

Az utolsó megmérettetés két részből áll: elsőként a diplomadolgozatukat mutatják be egy prezentációban és védik meg a végzősök, majd tételt húznak és ebből felelnek. A kar vezetője érdeklődésünkre szólt arról is, hogy az agrárszakos hallgatók nyelvtudásában az utóbbi öt évben jelentős javulás tapasztalható: az agrárszakosok  70-80 százaléka már megszerezte a diplomához szükséges nyelvvizsgát. Ezt a kar kiscsoportos oktatással, felzárkóztató órákkal nyelvvizsga előkészítő programmal segítette. A  turizmus-vendéglátás közgazdász szakon viszont két szakosított nyelvvizsga kell a diploma kiadásához – itt általános tapasztalat, hogy a hallgatók nagy része a záróvizsga idején még csak az egyiket szerezte meg.

Most fejezi be tanulmányait az a csoport, melynek tíz tagja hét országból jött Keszthelyre két éve az   angol nyelvű növényorvos mesterszakra (az egyetemen korábban már volt szintén angol nyelvű agrármérnök mesterszak is).

Az egyik végzős, a Mongóliából érkezett Enkhnaran Oyunbaatar – akit éppen a sikeres vizsgájáról kilépve szólítottunk meg -  nem csak tudást szerzett Magyarországon. Felidézte, hogy a legnagyobb élményei közé tartozik, amikor először meglátta a Balatont,  s a barátságos és idilli városra és a kedves emberekre szívesen emlékszik vissza. Diplomadolgozatát az olajrepcéről és kártevőiről írta, húzott tétele pedig az alma kártevőiről, betegségeiről és az integrált védekezésről szólt.

- Sok energiát fordítottam a felkészülésre és nagyon jól sikerült a vizsga. Ma ünneplünk a többiekkel, hogy hol, azt még kitaláljuk - mesélte a fiatal szakember, aki a diplomaosztó után is tanulni szeretne. Beadta a jelentkezését  doktori képzésre, több helyre is, de még várja az értesítést, hol folytathatja tanulmányait.

A Georgikonon egyébként nem csak a végzősök adnak számot tudásukról ezekben a napokban. Az  alsóbb éves hallgatók június végéig teljesíthetik a szemeszter végi megmérettetéseket: egy-egy főre átlagosan 5-8 vizsga jut, de sokan vannak, akik már mindegyiket teljesítették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!