Hírek

2016.02.29. 09:20

Tudjuk-e egyáltalán, mit kell tenni, ha a tömegben rosszul lesz valaki?

Lenti - Ma már evidenciának mondható, hogy a korán elkezdett beavatkozás csökkenti a halálozások számát és javítja a túlélés minőségét, idejét. Előfordul, hogy az utcán egy járókelő éppen a közelünkben lesz rosszul, nagy tömeg állja körül, de senki nem meri megtenni az első lépést, hogy megkérdezze segíthet- e valamiben.

Korosa Titanilla

Tudjuk-e egyáltalán mit kell tenni, ha nem reagál a rosszul lett ember, ismerjük-e a mentőhívás protokollját vagy az elsősegélynyújtás alapjait?

Lentiben a Dr. Hetés Ferenc Szakorvosi Rendelőintézet Egészségfejlesztési Irodája a Lenti Mentőállomás munkatársainak, mentőtisztjeinek részvételével indított a munkahelyi egészségfejlesztésre és az egészségnevelésre építve elsősegélynyújtó előadássorozatot. - Több helyen is tartottunk elsősegélynyújtó tanfolyamokat, iskolákban és cégeknél, hiszen fontos, hogy egy-egy kritikus helyzetben a dolgozók tudják mi a teendő - mondta Skoda Szabolcs szakápoló, mentőtiszt tanonc, az előadások és bemutatók egyik szakmai felelőse.

- Fontosnak tartjuk, hogy ilyenkor megmaradjunk laikus szinten, vagyis értsék a résztvevők, amiről szó van, például nem használunk latin kifejezéseket. Ezeken az előadásokon egy 2-2,5 órás bemutató keretében rávilágítunk az elsősegély tudás jelentőségére. Nem árt feleleveníteni az alapvető ismereteket, hiszen a legtöbben a jogosítvány megszerzésekor sajátítják el az alapokat, de ez a tudás elfelejtődik. Előfordulhat, hogy szükség lesz rá és nemcsak a betegnek fontos, ha segítünk rajt, visszahozzuk az életbe, hanem nekünk is, hogy segíthettünk. A foglalkozásokon gyakoroljuk a mentőhívást is különböző szituációkon keresztül, hiszen akármilyen hihetetlen Magyarországon ma is gondok akadnak azzal, hogy hogyan hívjanak mentőt. Emellett bemutattuk kolléganőmmel, Vercz-Vinkó Katával a légútból idegen test eltávolítását, a stabil oldalfekvést, amit ma már mentési testhelyzetnek nevezünk, az epilepsziás, görcs állapotok, balesetek, vérzések, törések, sérülések, rándulások típusait és ellátását, de szó volt mérgezésekről, illetve foglalkoztunk a cukorbetegséggel, felhívtuk a figyelmet az energiaitalok káros veszélyeire és az iskolákban bemutatásra került a „megvert gyermek” szindróma is, majd a végén az újraélesztés került a középpontba. Talán nem is várnánk, de ahogy azt Skoda Szabolcs elmondta, a hallgatóság felkészült volt a tanfolyamokon, persze ez annak is köszönhető, hogy több munkahelyen is odafigyelnek a dolgozók elsősegély-képzésére. Az, hogy éles helyzetben mennyire tud az ember helyt állni, az egy másik kérdés.

- Megtörtént eset, hogy újraélesztéshez hívtak mentőt egy munkahelyre, ahol a dolgozók mellkaskompressziót végeztek a betegen és mi már egy szabályosan újraélesztett pácienst vehettünk át tőlük - mesélte. - Igaz, meg voltak kicsit szeppenve, de tették a dolgukat és jól tették, amit tettek. Van olyan eset is, mikor nem mernek hozzányúlni a sérülthöz az átlagemberek, például baleseteknél az elsősegélynyújtás kimerül abban, hogy hívják a mentőt. De előfordul az is, hogy laikusok is megpróbálnak segíteni, pozicionálják a beteget, bekötik a sebet, nyugalomba helyezik és természetesen mentőt hívnak. Számszerűen talán 50-50 százalék, hogy az emberek oda mernek-e menni, megkérdezik-e mi a probléma, vagy csak várnak és néznek. Kétes a dolog. Mit tehetünk, ha az utcán éppen a közelünkben lesz valaki rosszul?

- Azt javaslom, menjünk oda hozzá, nézzük meg mi a probléma, tájékozódjunk, kérdezzük meg hogy érzi magát, ha kommunikációképes beszéljünk vele, mi a baj, mit szeretne, mi történt és hívjuk a mentőt. Súlyosabb balesetnél a laikusok beavatkozása sokmindentől függhet, így a helyszín biztonságától is. A mentőknek is fontos ez, hiszen ha kimegyünk egy helyszínre, akár egy házba vagy közút mellé, nekünk is vigyáznunk kell, nehogy bajba kerüljünk, hiszen nem hiányzik még több sérült. Azt javaslom, ha a helyszín biztonságos, nem lángol az autó, nincs robbanás vagy áramütés veszély, akkor merjünk segíteni, hiszen a gyors beavatkozás nagyban megnöveli a gyógyulási esélyeket. De saját testi épségét senki ne kockáztassa. Először legfontosabb, hogy az életfunkciókat ellenőrizzük - magyarázta a mentőápoló. Két fő életfunkciónk van, a keringés és a légzés, laikusok az utóbbit vizsgálják. Hanyatt fekvő testhelyzetben a felső ruházatot eltávolítva vizsgáljuk meg, hogy emelkedik-e a mellkas és érezzük-e a levegő áramlását.

- Nem mehetünk el a mentők értesítése mellett sem - folytatta. - Hazánkban a 104 a mentők hívószáma, de most már az egységes segélyhívó szám, a 112 is új rendszerben működik. Ha a mentőket hívják, nagyon fontos megadni a pontos helyszínt, mert az eltelt perceknek a beteg részéről ára lehet. Továbbá adjuk meg hány sérültet látunk, mi történt, mert ettől függ hány mentőt küld az irányítás, értesítik-e a tűzoltókat, rendőrséget, esetleg szükség lehet mentőhelikopterre is. Skoda Szabolcs hangsúlyozta, az elsősegélynyújtás gyakorlására kiemelt figyelmet kell fektetni mindenkinek. A mentők a sürgős esetekben a lehető leggyorsabban igyekeznek a helyszínre érkezni. Egy súlyos betegnek vagy sérültnek viszont már az első percektől számítva sem mindegy, milyen gyorsan kap ellátást, hogyan részesítik elsősegélyben. Érdemes a meglévő tudást is legalább évente felfrissíteni. Ezt a célt szolgálják a rendszeres tanfolyamok is. Az előadások ismeretanyagának része az újraélesztés is, vagyis az erre szolgáló készülék, defibrillátor használatát is megtanítják a mentősök.

- Vannak munkahelyek, ahol tartanak ilyen eszközt, de - tapasztalataik szerint - nem minden esetben tudják a dolgozók használni és van, ahol el is volt zárva - magyarázta a mentőápoló.

- A tanfolyamok arra is jók voltak, hogy ezek kikerültek elérhető helyre. Más kérdés, hogy merik-e használni a dolgozók. Egyébként érdemes tudni, hogy egy ilyen készüléket bárki beszerezhet és nyilvános helyeken is elérhetők, például repülőtereken, vagy nagyobb plázákban jól látható helyre ki vannak téve. Ha történik egy rosszullét, eszméletvesztés, keringésmegállás ezek jól használhatók, hiszen a gép hangosan magyarul beszél, elmondja a teendőket, mit hova kell tenni és miért, vagyis irányítja az ellátót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!