Hírek

2017.02.09. 15:37

Tudomány, gyógyítás, turizmus

Hévíz – A tudományos kapcsolatok erősödését és az egészségturizmus élénkítését is eredményezheti az az együttműködés, melyet csütörtökön kötött meg a szentpétervári orvosi egyetem és a hévízi önkormányzat.

Az aláírás előtt együttműködési megállapodás előzményeiről és részleteiről tartott sajtótájékoztatót Papp Gábor polgármester és Mamaeva Marina  szentpétervári doktornő, aki több éve szervez (ezekben a napokban is sor került ilyenre) a fürdővárosban orvosszakmai konferenciákat, így hazájának gyógyítói is ismerkedhetnek a hévízi gyógykúrákkal. Mint elmondta: náluk hiányosságok vannak a szanatóriumi és üdülőhelyi gyógyításában, Magyarországon viszont sok lehetőséget fedezett fel a rehabilitáció területén, s sok mindent tanulhatnak az itteni szakemberektől.

- Ezeknek a konferenciáknak az eredménye a betegek magyar gyógyhelyekre való irányítása – emelte ki Mamaeva Marina. Részben e célt szolgálja a most megkötött együttműködési megállapodás is, melynek másik előzménye, hogy tavaly ősszel a hévízi önkormányzat és a Pető Intézet Szentpéterváron bemutatta a magyarországi rehabilitációs módszereket és lehetőségeket.

Papp Gábor és Mamaeva Marina az együttműködési megállapodás aláírása után
Fotó: Keszey Ágnes

- Az együttműködési szerződésben három fő pont van kiemelve. Az egyik a közös kutatási projektek, tudományos konzultációk és együttműködések a kölcsönös érdeklődési területeken. Tapasztalatcsere az orvosi és biológiai tudományterületek tanításában, valamint közös kezdeményezések: mint például konferenciák, előadások, szimpóziumok, doktori tanulmányok lehetővé tétele – mutatta be Papp Gábor a közös munkát. Hozzátette: nem  csak orvosok, más egészségügyi szakemberek is tanulhatnak egymástól.  A településvezető reményei szerint a hévízi gyógyászat külföldi megismertetéséhez és elismertetéséhez ez az együttműködés  nagyban hozzájárul.

- Ennek következménye lehet az, hogy az egészség -és gyógyturizmusban a ma szerintem elkerülhetetlen biztosítótársaságok is be tudjanak kapcsolódni: egy külföldi biztosítótársaság mondjuk egy orosz, vagy a világ bármely országának betegét ide küldje, s adott esetben részben vagy egészben meg is finanszírozza az itteni gyógyulását. Ennek az együttműködésnek ez a lehetőség szerves következménye lehet. Meggyőződésem, hogy ha egészségturizmusról beszélünk, a biztosítótársaságok fogják eldönteni a lehetőségeteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!