Hírek

2017.01.13. 13:25

Hogy megfelelő öltözékben és illedelmesen táncoljuk a bálban, ismernünk kell a szabályokat

Ma talán könnyebb dolguk van a bálozóknak, mint hajdan, amikor illett ismerni a „legyezőnyelvet” is. A csinos kisasszonyok eme kis eszközzel sokféle gondolatot, óhajt jeleztek a fess fiatalembereknek. Ma már „csak” öltözködési és protokolláris szabályokra kell figyelniük a bálozóknak.

Keszey Ágnes

Farsang ideje hagyományosan a bálok időszaka is. Az önfeledt mulatozás, táncok és lakomák mellett azonban vannak előírások is e társadalmi eseményekre. Az első rögtön a nők egyik gyakori kérdése: mit vegyek fel?

- Kevésbé ismerik az emberek a pontos etikettet - kezdte Keczeli Zoltánné Liza keszthelyi stylist, aki segít eligazodni az előírások között, elsőként a „dress code", azaz az öltözékkel kapcsolatos szabályok rejtelmeiben.

- Nagyon fontos a báli meghívó, amelyen a szervezőnek jelölnie kell, hogy milyen öltözéket vár el. Ugyanis nagy különbségek mutatkozhatnak e téren. A legelegánsabb bálokon, például az operabálon vagy egy megyei bálon előírás a „white tie". Ez minden esetben az uraknál frakkot jelent, fehér mellénnyel és fehér álló gallérú inggel, a hölgyeknél nagyestélyit legalább olyan hosszú kesztyűvel, amely a könyök fölé ér. Ezt kötelező betartani a nyitótánc idejére. Utána a férfiak a frakkot szmokingra válthatják. Ha „black tie" az előírás, az szmoking, illetve nagyestélyi viselését jelenti. A szokások felülírják a hagyományokat, ma már ebben is megvan az a szabadság, hogy az elegáns, de mindenképpen mély színű, fekete vagy erősen kékbe hajló, alkalmi öltöny is megengedett azoknak, akiknek nincsen kiemelt szerepük a bálban - sorolta a stílustanácsadó.

Az idei báli szezonban divatos hátul mélyen kivágott, kék alkalmi ruhát mutat Keczeli Zoltánné

Van, amikor csak annyi jelzést kap a vendég, hogy „báli dress code" kívánatos.

- Ez általános ünnepi viseletet jelent, azaz minden esetben legalább öltöny, de főleg szmoking az urak részére, a hölgyeknek pedig nagyestélyi ruha az előírás.

Gyakoriak az olyan - például alapítványi, vagy szülői munkaközösségi bálok - amikor az áll a meghívón, hogy „megjelenés alkalomhoz illő öltözetben".

- Ez a legszabadabb előírás, de azért ragaszkodjunk az elegáns öltözethez. Előfordul, hogy ilyenkor lazábban öltöznek a férfiak - farmernadrághoz kordzakót vesznek fel -, de ez nem igazán bálhoz illő. Inkább sötét öltöny vagy szmoking ajánlatos, ide nem kell frakk. Van, amikor a hölgyek rövid ruhát vesznek ilyen alkalmakra, de én mindenképpen javaslom a hosszú estélyi ruhát - hangzott a tanács.

S szóljunk a színekről: az arany, az ezüst, a bronz örök női divat, az idei báli szezonban pedig hódít a mélykék. Most a merészebb vonalvezetés: a mély dekoltázs, vagy mély hátkivágás a divatos a báli ruhákban. A szakember azt is tanácsolja, hogy ugyanazt a ruhát más bálon ne viseljék a hölgyek. A női cipő lehetőleg legyen magassarkú - bár az alkalmi lapos vagy törpesarkú cipő is megengedett. Az elegáns megjelenéshez hozzátartozik frizura és a smink is. A ruhához illő ékszerről se feledkezzünk meg, de inkább a kevesebb több elve alapján.

- Vannak ékszerek, melyek elveszik a ruháról a hangsúlyt, vagy magáról a nőről. Fontos, hogy amikor megjelenünk, harmonikus képet mutassunk, hiszen önmagunkat személyesítjük meg. Ne az ékszerünk, ne a ruhánk villogjon. Mi magunk tündököljünk, legyünk az est fénypontja saját magunk számára - és hódítsuk meg a párunkat - vallja Liza.

Öltözékünk tehát rendben, lépjünk be a terembe. Hamar megtaláljuk a helyünket, hiszen ültetési rend alapján kártyák jelzik, ki hol ül. S aztán kezdődhet a tánc.

- Általában minden hölgynek van férfi kísérője. Ha van fő díszvendég a bálon, és ő hölgy, akkor a bál házigazdájának meg kell hívnia táncra. Ha a fő vendég úr, az ő hölgy kísérőjét kell felkérni, ha nincs hölgy kísérő, akkor a házigazdának a saját feleségét kell felkérnie. A nyitótánc és mindezek után léphet mindenki más a parkettre. Ha az asztaltársaságokban lévő hölgyek nem csak párjukkal, hanem mással is táncolnak, és valakit visszautasítanak, akkor legalább fél órát várjanak, míg újra táncba mennek. Az uraknak az asztalnál lévő hölgyek mindegyikét fel kell kérni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!