Turisztikai bázis kialakítását tervezi a Kanizsa Kul-Túra Egyesület

2017. február 15., 16:40 szerző: Horváth-Balogh Attila fotós: Szakony Attila
komment
Homokkomárom – Komoly fejlesztéseket tervez a nemrég tulajdonába került ingatlanban a Kanizsa Kul-Túra Egyesület. Ha az álmok valóra válhatnak, a térség fontos turisztikai központja jöhet létre a dél-zalai faluban.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Mint azt Strausz Ferenc, az egyesület elnöke elmondta: az 1800-as években épült homokkomáromi, a Kossuth utca 2. alatt található egykori lakóház a megszűnt Híd Egyesülettől került a tulajdonukba, amit 2016 februárjában a földhivatal be is jegyzett a szervezet nevére.

– A birtok teljes mérete az épületet övező földterülettel együtt több, mint 6500 négyzetméter, maga az épület pedig mintegy kétszáz négyzetméteres – mondta el Strausz Ferenc. – Ezen a helyen mi egy többfunkciós turisztikai központot szeretnénk kialakítani, amely kiszolgálná a gyalogos-, a kerékpáros-, és a vallási turizmust is. Felelevenítenénk a homokkomáromi önkormányzat által még 2000-ben elindított Búcsújárók két keréken nevet viselő kerékpáros zarándoklatot.

Strausz Ferenc egyesületi elnök (balról) Szakál Csaba kőműves vállalkozóval egyeztet az épület előtt a tervezett munkálatokról Fotó: Szakony Attila

Szeretnénk továbbá itt táboroztatni, ez alatt vándor-, illetve tematikus táboroztatást értünk. A vándortáboroztatás a nyolcvanas években jól működött, amikor iskolás csoportok a nyári szünetben turistaháztól turistaházig terjedő távolságokat küzdöttek le, miközben megismerték a térség természeti értékeit. A tematikus táboroztatás pedig akár vallási (lévén Homokkomárom búcsújáró hely), akár alkotótáborokat is jelenthetne – s akkor még nem beszéltünk a borturizmusról, az új turisztikai bázisunkon majdan borbemutatókra is nyílna lehetőség, nyilván, főleg a homokkomáromi hegy boraira fókuszálva.

A házban turistaszobákat alakítanánk ki, csakúgy, mint a tetőtérben, amit beépítenénk. S nem utolsósorban: rendeznénk a közvetlen környezetet, parkosítanánk, fákat ültetnénk és létrehoznánk egy pajtaszínházat is, amelyben rendezvényekre, színjátszó előadásokra kerülhetne sor. Mindez azonban pályázati forrás függvénye.

Strausz Ferenc azt is hozzátette: az épület teljes felújítást igényel és a közművek bevezetésére is szükség van. Maga a fejlesztés – amennyiben a terület egészét nézzük – 100 milliós beruházást igényelne. Ehhez az egyesületnél pályázati forrást remélnek.

Horváth-Balogh Attila

2017. február 15., 16:40 szerző: Horváth-Balogh Attila fotós: Szakony Attila

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...