Hírek

2016.08.30. 13:10

Tűzoltók versenyeztek, zalai siker született

Zalaegerszeg – Zalai siker született a hétvégén Orosházán immár harmadik alkalommal megrendezett „TFA – Hungary” nemzetközi tűzoltó versenyen.

Arany Gábor

A Toughest Firefighter Alive, a legkeményebb tűzoltók verseny a tengerentúlról ered, és világszerte csatlakoztak hozzá. Ez a lánglovagok ironman versenye, hat korcsoportban tartják meg, a nők külön osztályban indulhatnak. A tűzoltók ezen olyan feladatokban mérhetik össze erejüket, amelyek a bevetéseik során is gyakran előfordulnak, s azok megoldáshoz rendkívüli erő, kitartás és állóképesség szükséges. Ezért a versenyszámok zömét teljes bevetési védőfelszerelésben hajtották végre. Például tizenöt kilogrammos ballont cipeltek húsz méterre, átmásztak a három méter magas tűzoltópalánkon, sínpályára helyezett, hetvenöt kilós fémtömböt kellett  tízkilós kalapáccsal ütve  meghatározott távolságra eljuttatni, nyolcvan kilós bábut hatvan méteren át  cipeltek. Vízzel teli medencében húsz kilogrammos súlyokat cipelve kerültek meg bójákat, de itt könnyítésként a védőfelszereléseket levehették.

A kétnapos megméretésen hat zalai tűzoltó is részt vett, és a negyven év feletti kategóriában a zalaegerszegi Ugranyecz Miklós főtörzsőrmester bizonyult a legjobbnak.

Ő 2002. februártól hivatásos tűzoltó, gépjárművezető beosztásban és már 2010-ben tagja volt a zalaegerszegi tűzoltók csapatának, amely első helyen végzett az országos kismotor-fecskendő szerelési bajnokságon. Az idei megyei versenyen  pedig megnyerte a 100 méteres akadályfutást, valamint tagja volt a kismotorfecskendő és a 4x100 méteres váltó első helyezett csapatának is, amely az országos megmérettetésen képviseli megyénket. Az első zalai lépcsőfutó bajnokságon pedig a nála jóval fiatalabbakat is maga mögé utasítva győzte le a teljes mezőnyt. Akkor a 12. emeletre futott fel 85 másodperc alatt 30 kilós felszereléssel 240 lépcsőfokot megtéve.

Ezek az eredmények kilógnak a sok, mondhatni csak szórakozást jelentő, néha teljesen öncélú sportokban elért sikerek sorából, hiszen szó szerint az életet, életeket jelent ez a teljesítmény. Természetesen próbáltuk megszólaltatni Ugranyecz Miklóst, de udvariasan.  mondhatni túlzott szerénységgel elhárította a nyilvánosságot.

Fotó: Baráth Ilona tű. főhadnagy, Békés MKI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!