Hírek

2017.01.12. 15:08

Új fenntartója lehet a gimnáziumnak

Keszthely - Egyeztetések kezdődnek, miként tudja átvenni fenntartásba a gimnáziumot a premontrei rend – jelentette be Keszthely polgármestere az újévi fogadáson a napokban. Az intézmény igazgatójától megtudtuk: az ötlet onnan ered, hogy a szomszédos iskolánál is e rend lesz a fenntartó.

Keszey Ágnes

A gimnázium szoros szomszédságában lévő rendházban működik a budapesti székhelyű Szociális Missziótársulat által fenntartott Farkas Edit Római Katolikus Szakközépiskola és Kollégium.

– Idősek már a szerzetes nővérek, ezért lesz fenntartóváltás. Legelőször a csornai premontrei apátságnak ajánlották fel az intézményt, mivel ők az épület tulajdonosai. Az iskolát a jelenlegi formájában, jelenlegi dolgozói létszámmal és státusszal veszik át – mondta érdeklődésünkre Kiss Katalin.

A  gimnázium épülete, mellette a rendház, melyben a Farkas Edit Szakközépiskola működik

A szakképző iskola vezetője idézte az apát jognyilatkozatát: az iskolát” nem szándékozunk sem korlátozni, sem megszüntetni, sőt inkább fejleszteni. Nyilvánvaló, hogy amennyiben – és ezt nagyon feltételesen írom –  átvesszük a Vajda gimnáziumot, akkor szükséges a két intézmény kapcsolatát új alapokra helyezni és az együttműködésből mindkét intézmény számára pozitív távlatokat teremteni.”-  írta Fazekas Zoltán Márton. Ebben az iskolában nyáron megtörténik a fenntartóváltás.

A gimnáziummal viszont nemrégiben kezdődtek a tárgyalások. Az iskola igazgatója hangsúlyozta: sok a nyitott kérdés, de sok lehetőséget lát a rendház adottságai révén. Tervek is vannak, ha a premontrei rend működtetné ezt az iskolát is.

Szörényi Zoltán lehetőséget lát a fenntartóváltásban

– Fizikailag nagy segítség lenne: a gimnázium nagyon csúcsra van járatva. A szomszéd épületben van egy tornaterem. Nagyon szeretnénk már, ha kollégiuma lenne ott a gimnáziumnak. A rendházban most is működik a Farkas Edit iskola kollégiuma. Hosszútávú terv, hogy menza is működne. Ezek lennének a fizikai paraméterek, melyek vonzóvá teszik. A másik, hogy gazdaságilag önálló lenne az iskola.

Eszmeileg nem szeretnénk feladni a nyitottságunkat. A Vajda János Gimnázium mindenkit szeretettel fogad nemre és felekezetre való tekintet nélkül, ezt semmiképpen sem szeretnénk feladni, hiszen ez egy értéke a gimnáziumnak. Kérdés az, hogy ez mennyiben egyezik meg apát úrék elképzeléseivel – szólt a tisztázandó kérdésekről és tervekről Szörényi Zoltán, a gimnázium igazgatója. A fenntartóváltás tervéről egyeztetnek a jelenlegi működtetővel, az önkormányzattal, pedagógusokkal, szülői munkaközösséggel és a diákönkormányzattal.

A gimnáziumot egyébként korábban: 1808-tól az 1948-as államosításig a Csornai Premontrei Rend működtette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!