Hírek

2016.02.19. 14:35

Új zalai mentőállomások: negyed órán belül kiérkeznek

Zalalövő, Söjtör – Szülés, baleset, rosszullét utcán, lakáson: ezek a mindennapos feladatok, amelyek december közepe óta már az újonnan átadott söjtöri és zalalövői mentőállomás dolgozóira is várnak.

Arany Gábor

–  Munkába állásuk óta az első teljes hónap, január adatai azt mutatják, hogy a söjtöri állomásról kilencven mentési feladathoz vonultak ki – kezdte a számok ismertetését Beledi István, megyei vezető mentőtiszt. – Ennek fele, pontosabban 46 volt azonnali beavatkozás. Vonultak szülés miatt és közlekedési balesethez, 31 esetben lakáson lett rosszul valaki, öt alkalommal pedig utcán nyújtottak segítséget. Emellett bekapcsolódtak a betegszállításba is, ha ez orvosilag indokolt volt. Azonnali őrzött szállításra négy esetben került sor, két órán belüli 27, míg programozott öt darab volt és összesen 5754 kilométert teljesített a két mentőautó – sorolta.

A többi adatból kiderül, hogy Zalalövőről az év első hónapjában negyvenegy alkalommal vonultak ki: például közlekedési balesetnél egy gyermeket és három felnőttet láttak el, húsz alkalommal lakáson rosszul lett személyhez hívták őket, négy esetben közterületen nyújtottak segítséget. Itt a két mentőautó 1923 kilométert futott. Egyébként mindkét helyen két mentőautó dolgozik, egy-egy 24 órás szolgálatot ad, míg a másik a munkanapokon 12 órában áll rendelkezésre.

Tavaly december 11-e óta működik a zalalövői mentőállomás, ez év első hónapjában negyvenegy mentési feladatra vonultak ki.  A képen az állomás két munkatársa, balról Kovács József mentő szakápoló, jobbról pedig Zsiga Krisztián gépkocsivezető

Az új állomásokon hét gépkocsivezető és hét mentőápoló dolgozik, egy részük régóta a szolgálatnál keresi kenyerét. Zalalövőre például mindegyik mentőápoló áthelyezéssel került, figyelembe véve a lakóhelyüket is, de itt minden sofőr új a mentős szakmában. Söjtörön pedig két-két gyakorlott ápoló és mentőautó-vezető mellé vettek fel újakat.

Szolgálatban a söjtöri állomáson: Vágó Erik (ül) és Huszár József

A két állomás belépésével megyénkben immár 10 településről riaszthatók a mentők, aminek köszönhetően mindenhová negyed órán belül kiérkezhet a segítség. Ez azt is jelenti, hogy Zalában 28 mentőautó vethető be egy időben, és ezek közül négy az esetkocsi, másként rohammentő, amelyeken orvos, vagy mentőtiszt dolgozik. Ez utóbbiak a négy nagyobb városban állomásoznak. E területen változás, hogy február elsejétől Lentiben plusz egységként szolgálatba állt a MOK, azaz a mentőorvosi kocsi, ami egy Suzuki SX4-est jelent fedélzetén orvossal, vagy mentőtiszttel és mentőápoló végzettségű gépkocsivezetővel.

Beledi István: – Januárban a söjtöri állomásról 90 mentési feladathoz vonultak ki. Ennek fele, pontosabban 46 volt azonnali beavatkozás. Vonultak szülés, rosszullét miatt és közlekedési balesethez

– Eddig Lentiben két mentőkocsival adtak 24 órás szolgálatot, ez most háromra bővült. Sokszor előfordult, hogy a beteget további ellátásra kórházba kellett szállítani, de ehhez nem volt szükség az orvos, vagy mentőtiszt jelenlétére, ám kényszerűen több órára velük tartott. Most a beavatkozás tán a MOK-kal továbbmehet a következő feladathoz, vagy visszatérhet az állomásra – magyarázta.

Megyénkben a tíz állomáson 21 orvos, illetve mentőtiszt dolgozik, 110 mentőápolóval és 93 gépjárművezetővel.

Beledi István beszámolt arról is, hogy az elmúlt két évben öt zalai mentőállomás felújítása történt meg. Napkollektorok, elektromos garázskapuk kiépítése, a nyílászárók cseréje szerepeltek a munkálatok között. A tervekről szólva elmondta, régóta napirenden van a megyeszékhelyi mentőállomás sorsa. A felújítás mellett szóba került teljesen új létesítmény építése is, ennek helyszíne még nincs kiválasztva, eddig a volt laktanya mellett az Október 6. tér, illetve pláza melletti terület vetődött fel. Az új állomás kialakításakor figyelembe kell venni, hogy itt öt mentőautóval adnak szolgálatot, ebből három nonstop, kettő nappal. Ezenkívül itt kell elhelyezni a tömeges baleseti egységet, a kárhelyparancsnoki kocsit, a városi és megyei tartalék autókat is. Az irányítóközpontjuk pedig a napi 70-80 mentési feladat mellett nyolc orvosi ügyelet hívásait is fogadja és ezen túlmenően számos egészségügyi kérdést is kapnak a telefonálóktól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!