Hírek

2013.03.11. 20:10

Új mentőállomások Zala megyében

Várhatóan 2014 őszére két új mentőállomás épül Zala megyében - Söjtörön, valamint Zalalövőn.

Szabó Judit

Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter a közelmúltban  jelentette be, hogy tizenegymilliárd forintból, kiemelt uniós program keretében fejlesztik a hazai mentőszervezet infrastruktúráját.  Az országban jelenleg 231 mentőállomás van, a projekt keretében még 22-t építenek, hogy minél több helyre odaérjen a mentő a hívástól számított  tizenöt percen belül.  Jelenleg ebből a szempontból  az ország területének 79-80 százaléka lefedett. A fejlesztést követően ez az arány 90 százalék felett lesz. A projektben nemcsak építkezések szerepelnek: 60  mentőállomást felújítanak, s  200  mentőautót vásárolnak. Zala megyében két új mentőállomás létesül, Zalalövőn és Söjtörön. Az önkormányzatok nemrég kaptak értesítést arról, hogy a projektre rendelkezésre áll a pénz.

Végh Ferenc gépkocsivezető és Karácsony Tibor mentőápoló útnak indul a pacsai bázisról. Zalában legutóbb itt létesült mentőállomás (Fotó: Katona Tibor)

A támogatási szerződést tavaly év végén kötötte meg az Országos Mentőszolgálat és az ESZA Nonprofit Kft. mint irányító hatóság. Kisanyik Tímea, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs munkacsoport-vezetője közölte, az építkezések a közbeszerzési eljárásoktól függően akár az idei év végén elindulhatnak. A projektet véglegesen 2014. augusztus 31-én kell lezárni.

Zala megyében jelenleg nyolc  mentőállomás működik, a legfiatalabb a pacsai. Az uniós projekt keretében Söjtörön és Zalalövőn épül új állomás,  két-két  mentőautóval felszerelve. Zalalövőn már a kilencvenes évek végétől várják a fejlesztést, akkor volt szó először a beruházásról. Azóta  több kormányzat  is megígérte, a fejlesztés azonban nem indult el. Az önkormányzat már hosszú évekkel ezelőtt ingyenesen az Országos Mentőszolgálat tulajdonába adta az óvoda és az Egészségház közötti közművesített területet az építkezéshez. Vertetics László polgármester elmondta: a mentőszervezet két éve további  600 négyzetméterre tartott igényt, ezt is biztosították,  így összesen 1400 négyzetméteres területen indulhat majd a régóta várt építkezés. Zalalövőre addig Őriszentpéterről vagy Zalaegerszegről érkezik a mentő, de az előbbi helyen nincs mentőorvos, az Egerszegről induló kocsira pedig  negyed óránál többet kell várni.

Az MTI térképe azt mutatja, hol épülnek új mentőállomások. Jelenleg az ország területének 79-80 százalékára ér oda a mentő a hívástól számított 15 percen belül. Ez az arány 90 százalék fölé emelkedik

Söjtör polgármestere, Baksa István arról tájékoztatott, térségük is fehér folt a 15 perces kiérkezés szempontjából. Bíznak azonban abban, hogy megkezdődhet a beruházás, hiszen a mentőszolgálat nemrég önkormányzatukkal is felvette ez ügyben a kapcsolatot. Söjtörön a futballpályával szemben lesz a mentőállomás. Az ingatlant ők is ingyenesen adták át, s vállalták a a leendő épület udvarának és környékének rendben tartását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!