Hírek

2017.02.03. 10:24

Új turisztikai látogatóközpont épül a Kis-Balatonnál

Csaknem egymilliárd forintból, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság eddigi legnagyobb beruházásaként épül látogatóközpont a Kis-Balatonnál, Fenékpusztán, ahol felújítják Fekete István emlékhelyét is.

A Kis-Balaton Látogatóközpont kialakítását és a Diás-szigeti Fekete István Emlékhely fejlesztését Keszthely-Fenékpusztán bejelentő pénteki sajtótájékoztatón V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára kifejtette: a korábbi európai uniós fejlesztési ciklusban 16 ökoturisztikai létesítményt újítottak fel és 53 új létesítménnyel gazdagodott Magyarország. A mostani ciklusban is folytatódnak a beruházások, összesen 4,5 milliárd forint értékben épülnek bemutatóközpontok, köztük közel egymilliárdból a Kis-Balatonnál, Fenékpusztán.

Az államtitkár kifejtette: országszerte 800 ökoturisztikai létesítmény működik Magyarországon, ebből 343 részben vagy egészben a nemzeti parkok kezelésében van. A kutatások szerint a közeljövőben az ökoturizmus lesz a legdinamikusabban fejlődő ágazat, s miután a mai fiataloknak már kevés, ha "kifakult bundájú kitömött állatokat és szúette vitrinekben megsárgult papírokat" láthatnak egy kiállításon, ezért a legkorszerűbb, interaktív elemekkel kell a figyelmüket felkelteni.

V. Németh Zsolt úgy fogalmazott: a Kis-Balatonhoz, ami a hazai természetvédelem bölcsőjének számít, az átlagember is gyerekkora óta kötődik Fekete István regényeinek helyszíneként, ezért is fontos ez a beruházás.

Manninger Jenő országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP), Zala megye fejlesztési biztosa arról beszélt, hogy a Kis-Balaton ökoturisztikai fejlesztése Keszthely térségének, Zala megyének és a Balaton-felvidéknek is különösen fontos. Nagy lépés lesz, ha a Kis-Balatont korszerű eszközökkel lehet majd bemutatni, de a látogatóközpont a vízi- és kerékpársportnak, sőt Zalakaros és Hévíz közelségében a családi programoknak is új lehetőséget teremt.

A beruházást ismertetve Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója elmondta: az igazgatóság 14 bemutatóhelye közül három veszprémi helyszínen működik látogatóközpont, amelyekhez most az eddigi legnagyobb beruházással társul a kis-balatoni. Az összesen 958 millió forintos beruházáshoz 950 milliót nyert a nemzeti park, s a tervek szerint az idei első félévben megkezdődik a kivitelezés, amelyet 2018 végén, 2019 tavaszán avathatnak fel.

A jelenleg évente 5-10 ezer látogatót fogadó területen legalább 30 ezer vendégre számítanak az egész éves nyitva tartás során.

A 76-os főút mentén, Keszthely és Sármellék között, 250 méterre a főúttól olyan épület készül, amelyben az interaktív kiállításon kívül mozi és előadóterem, bolt, illetve büfé is lesz. A megújuló energiaforrásokkal működtetett, zöldtetős, hidat formázó létesítményhez kapcsolódóan vízi és szárazföldi tanösvény, játszótér is készül, illetve felújítják Fekete István emlékhelyét és a Matula-kunyhót - sorolta Puskás Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!