Hírek

2016.04.28. 11:30

Újabb cél a rehabilitációs park - Átadták a Baba-mama Házat a megyei kórház udvarán

Zalaegerszeg - Csütörtökön avatták fel a Zala Megyei Kórház udvarán kialakított Baba-mama Házat, ami a hosszú rehabilitációra szoruló gyerekek és szüleik kényelmét szolgálja, valamint az intenzív részlegen fekvő kis páciensek szüleinek kínál méltó helyet a pihenéshez, tisztálkodáshoz.

Magyar Hajnalka

A létesítményt egy korábban életveszélyes állagúvá romlott raktárépületből alakítottá ki a Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány jóvoltából, amelynek kuratóriumi elnöke, Dóra János, a Forest Hungary Kft. igazgatója elmondta, az elmúlt 5 évben az alapítvány 60 millió forint támogatást gyűjtött össze, s ennek közel harmadát a Baba-mama Házra fordították. Dr. Gárdos László, a gyermekosztály vezetője kiemelte, ilyen nagyságrendű támogatói összefogásra mindeddig nem volt példa. A ház két, televízióval is felszerelt apartmant, két kétágyas szobát, hűtővel és tűzhellyel ellátott nappalit, akadálymentesített vizesblokkot egyaránt magába foglal, s mintegy 20 millió forint ráfordításból született meg. Minden közreműködőnek, köztük Zalaegerszeg és Keszthely városának is megköszönte a támogatást, s kiemelte a kórházvezetés pártoló hozzáállását, ami egyebek közt a területet biztosításában is megnyilvánult. Már a folytatást tervezik, hiszen az épület köré rehabilitációs parkot álmodnak, ami szintén 10 milliós nagyságrendű fejlesztést jelentene még idén. Dr. Halász Gabriella, a kórház főigazgatója hangsúlyozta, a gyerekek gyógyulását nagyban elősegíti a szülők jelenléte, együttműködése, ennek megvalósulásához nyújtottak most segédkezet az alapítványt támogató vállalkozások. Kiemelte dr. Gárdos László szerepét, aki minden követ megmozgatott annak érdekében, hogy az alapítvány elérje céljait. Szólt arról is, a regionális feladatkörű gyermekrehabilitáció fejlesztése stratégiai fontosságú kérdés a kórház számára.

A támogatók közül elsőként Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere utalt rá, hogy a város, bár nem fenntartója a kórháznak, szívügyének érzi a támogatását, amit a jótékonysági napok bevételének felajánlásával is kifejez. Vigh László országgyűlési képviselő az egészségügy kormányzati támogatását érzékeltető számadatokat ismertette, kiemelve, hogy a 2017-es költségvetés 167 milliárd többletforrást irányoz elő e terület számára. Emellett bejelentette, hamarosan kedvező hírrel szolgálhat a kórházban leállt építkezés kapcsán is, továbbá megígérte, mindent megtesz azért, hogy a rehabilitációs parkhoz forrásokat találjon.

Stancsics József az Aegon biztosító képviseletében örömét fejezte ki, hogy részük lehetett e kezdeményezés kiteljesedésében, amit 4 gyermekes édesapaként csak üdvözölni tud. Szabadics Zoltán, a SZABAU Kft. résztulajdonosa személyes élményét villantotta fel. Elmondta, annak idején csak szerettek volna ilyen komfortos körülmények között megpihenni abban a 119 napban, amit fia betegágya mellett töltöttek el. Egyben 500 ezer forintot fel is ajánlott a leendő rehabilitációs park kialakítására.

Simon Zoltán, a Trió Kft vezetője aggódó nagypapaként két, a támogatást motiváló indokról is szólt. Az egyik a gyermekosztály és a rehabilitációs részleg minden elismerést megérdemlő munkája, a másik pedig a Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány példamutatóan áttekinthető és tiszta működése. Dóra János ehhez hozzátette, a kuratórium tagjai még a gépkocsihasználatot sem számolják el, náluk minden fillér a kitűzött célokat szolgálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!