Újabb égi vándor érkezik

2013. augusztus 28., 23:00 szerző: Varga Andor
komment
Novemberben idén már másodszor „közelíti meg” a bolygónkat üstökös: több napon át nagyszerű látványban lehet részünk az ISON nevű égi vándornak köszönhetően.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Az üstökösök olyan égitestek, melyek magja fagyott gáz által összetartott, porból és szikladarabokból áll. Elnyújtott pályán keringenek a Nap körül, s amikor a csillagunk közelébe érnek, annak sugárzása miatt csóvájuk fejlődik: a melegtől a gáz olvadni kezd, s anyagdarabok szakadnak le a magról. Az ISON esetében ezt a jelenséget rendkívül látványosnak várják, hisz a csóva – amit egyébként a közvélekedéssel ellentétben az üstökös nem maga után húz, ez mindig a Nappal ellenkező irányba mutat – 30-60 fok hosszúságú is lehet majd az égbolton.

Bánfalvi Péter megyeszékhelyi amatőrcsillagász is nagy várakozással tekint a randevú elé: „Remélem, hogy több szerencsénk lesz az égbolttal, mint tavasszal, amikor a PANSTARR járt a közelünkben. Akkor szinte állandó volt a felhőtakaró, remélem, most megtarthatom az elmaradt távcsöves bemutatókat.”

Az ISON jelenleg a Mars és a Jupiter pályája között halad, óránként 76800 kilométeres sebességgel. Csóvája 90 ezer kilométer hosszú, és egy biztos vele kapcsolatban: nem ütközik a Földdel.

Varga Andor

2013. augusztus 28., 23:00 szerző: Varga Andor

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...