Hírek

2017.06.09. 13:49

Újjászülető Mura-mente

LETENYE - A Mura-program első, jelentős elemét, egy természetvédelmi-ökoturisztikai projektet mutattak be a sajtónak ma a városházán.

Horváth-Balogh Attila

A Mura-mente komplex élőhelyfejlesztése és gazdálkodási centrum kialakítása című projekt célja a határfolyó  környezetében található védett természeti területek, élőhelyek állapotának megóvása, az élőhelyek természetközeli állapotba történő visszaalakításához, újabbak létrehozásához szükséges háttér és tevékenységek biztosítása. A 470 millió forintos projekt indulása alkalmából rendezett eseményen dr. Rácz András, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért felelős helyettes államtitkára, Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő, a Mura Nemzeti Program miniszteri biztosa, valamint Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója vett részt. Cseresnyés Péter a sajtótájékoztatón elmondta: végre nagyon komoly lépést tehetnek a Mura-program megvalósulása felé.

– A most induló projekt a Mura-program turisztikai szegmensének első, jelentős eleme, mely révén a hazai és a nemzetközi turizmussal is megismertethetjük ennek a még kevéssé feltárt tájegységnek a páratlan természeti kincseit – jelentette ki a miniszteri biztos.

Cseresnyés Péter, dr. Rácz András és Puskás Zoltán a sajtótájékoztató előtt Fotó: Szakony Attila

Dr. Rácz András a nemzeti parkok feladatairól és az elmúlt években megvalósult ökoturisztikai fejlesztésekről számolt be. Mint elmondta: a magyar nemzeti parkokban az elmúlt időszakban 1,6 millió regisztrált látogató fordult meg, ami jól mutatja, hogy az érdeklődés óriási.

A projekt részleteiről Puskás Zoltán beszélt. Jelezte: két éven belül  helyreállítják az ártéri élőhelyeket, a tájidegen fafajok helyett őshonosakat telepítenek körülbelül 150 hektáron, 75 hektáron helyreállítják a fás legelőket, tanösvényt alakítanak ki, gazdálkodási központot hoznak létre a Mura-mente élővilágát bemutató kiállítással, továbbá a térségbe helyeznek körülbelül 250 szürkemarhát is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!