Hírek

2015.03.30. 09:13

Újra élet költözött a zajdai laktanyába

Lenti – Hosszú évek csendes magánya után a közelmúltban újra élet költözött az egykoron minden sorkatona által rettegett zajdai laktanya falai közé. Katonai bakancsok dobogása, vezényszavak, kézibeszélők statikus sistergése, hangos dörrenések zaja visszhangzott a régi katonai bázis épületeinek falán.

Kósa Róbert

Mielőtt bárki attól tartana, hogy a sorkatonaság visszaállítását vizionáló internetes álhír valóra válik, meg kell nyugtassuk az aggódókat, hogy ilyesmiről szó sincs. Egy idehaza kevésbé ismert de külföldön évek óta nagy népszerűségnek örvendő airsoft néven ismert katonai szimulációs játék művelőinek találkozója zajlott az egykori laktanyában. A játékot, melyet művelői közül sokan sportként vagy életérzésként is emlegetnek, a nagyközönség előtt jobban ismert paintball-hoz hasonlítják, ám a két sport között jelentős eltérések vannak.

A hasonlóság csupán annyi a két játék közt, hogy a résztvevők  fegyvernek látszó, ártalmatlan eszközökkel küzdenek egymás ellen meghatározott cél érdekében. Az elsődleges feladat az ellenfél játékosait eltalálni, akik ilyenkor rövid időre elhagyják a játékteret. A hasonlóságok sora viszont itt véget is ér, mivel az airsoft játékosok nem szeretik ha a másik stílus művelőivel keverik őket össze.

Florian Schaden eligazítást tart a játék előtt. A biztonsági előírások ismertetése fontos eleme a játékoknak.

Az airsoft becsületjáték, mivel itt nem festékkel töltött golyókat, hanem 6mm átmérőjű műanyag lövedéket használnak, ami a ruházaton nem hagy nyomot, ezért a kapott találatot minden játékosnak magának kell bevallania. A résztvevők többségének felszerelése és ruházata szinte teljesen megegyezik valamely létező hadi egységével ezért külső szemlélő olykor azt is hihetné, igazi katonával áll szemben.

A játék azonban nem veszélytelen, ezért a nem hivatalos de országos szinten elfogadott és alkalmazott Magyar Airsoft Szabályzat értelmében fiatalkorúak nem űzhetik ezt a sportot és a biztonsági előírások betartására is nagyon ügyelnek a játékosok. Az általuk használt airsoft eszközök jogilag légfegyvernek  minősülnek ezért azok használatára, tárolására és szállítására is ugyanazon szabályok vonatkoznak mint a légfegyverekre.

A zalaegerszegi PAC Airsoft Team néhány tagja Lentiben képviselte a hazai színeket. Képen balról jobbra: Steiger Barnabás, Berta Csabi, Hampuk Gábor, László János Bálint, Séllei Ervin.

Az airsoft játékosok elmondása szerint a legnagyobb gond számukra, hogy a nagyközönség kevésbé ismeri az általuk űzött sportot ezért kevésbé elfogadott sokak számára. Szintén gondot jelent a megfelelő játékterület megtalálása, mivel a hatályos jogszabályok szerint airsoft-ot csak ellenőrzött elkerített területen a tulajdonos írásos engedélyével lehet művelni.

Erre az igényre talált megoldást nemrégiben egy fiatal, Ausztriában élő vállalkozó, Florian Schaden, aki Lenti felé járva figyelt fel a régi zajdai laktanyára. A terület kezelőjével felvéve a kapcsolatot rövidesen megállapodás született és Combat Center Lenti néven létrejött a térség legnagyobb airsoft-os játékközpontja. A terület katonai bázis jellege ideális körülményeket kínál a militáris vonalat követő szimulációs játék művelői számára. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy az elmúlt egy évben több alkalommal jelentős létszámú résztvevőt számláló   rendezvényt sikerült itt megrendezni. Ezeken a nemzetközi találkozókon eddig jobbára osztrák, szlovén és horvát játékosok vettek részt, de a tavalyi évben meghívásos játékon már a hazai csapatok is képviselték magukat.

– Az alapvető elképzelésünk az volt a zajdai laktanyával kapcsolatosan, hogy a hely adottságait kihasználva teret adjunk az airsoft játékosok számára – mondta Florian. – Időközben azonban ez kinőtte magát és most már sokkal többet jelent mint szimpla játékterület bérlést. Lehetőséget kaptunk arra, hogy a környező országok játékosai számára olyan nemzetközi központot hozzunk létre, ahol a jövőben közösen tudunk játékokat szervezni. Csapatunk igyekszik felvenni a kapcsolatot a különböző nemzetiségek játékosaival és lehetőséget adni nekik a közös találkozókra. Úgy gondolom az airsoft sport fényes jövő előtt áll és a térségben élő játékosok bevonásával egy igazi nemzetközi közösséget tudunk létrehozni. Nagy hangsúlyt fordítunk a magyar játékosokkal való együttműködésre és már sikerült is lépéseket tennünk ez ügyben. Tárgyaltunk hazai csapatokkal és szervezőkkel találkozók és események megtartásával kapcsolatosan. A jövőben szeretnénk további rendezvényeknek teret adni, airsoft termékbemutatónak, katonai szimulációs gyakorlatoknak és úgynevezett nyílt napok keretén belül gyakorlási lehetőséget biztosítani a csapatoknak.

" target="_blank">Egy ilyen tréning nap keretében volt alkalmunk találkozni a zalaegerszegi PAC Airsoft Team játékosaival is. A csapat egyik oszlopos tagjával Berta Csabival beszélgettünk a pályában rejlő lehetőségekről.

- Zalai játékosként és szervezőként nagyon örülök, hogy egy ilyen remek lehetőség adódott Lentiben. A pálya adottságai tökéletesek az airsoft hobbi űzéséhez. Számos helyen sikerült eddig az országban játszanom, illetve szerveznem játékokat, de ez a terület nagyon meggyőző és használható. Nehéz a hobbink helyzete, a játékra alkalmas területeket felderíteni, írásos engedélyt szerezni a használathoz nagyon sok utánjárást igényel. Szerencsére itt minden megvan, tulajdonképp néhány jó csapat kell, és ismét élet költözik a laktanyába. A pálya üzemeltetőjével baráti viszonyt sikerült kialakítani, és jelenleg egy közös szervezésen dolgozunk. Szeretnénk egy  maradandó élményt nyújtó színvonalas rendezvényt összehozni, ahol öt ország játékosai képviseltetnék magukat ezzel is megteremtve a jövőbeni nemzetközi együttműködés alapjait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!