Hírek

2017.07.20. 13:37

Lebilincselő könyvek a strandolás mellé

Az idei nyár már a kilencedik, hogy a könyvtárosok a Városi strandra költöznek. Ám ők a hőségben sem pihennek: augusztus 20-ig itt kínálják az olvasnivalókat gyerekeknek, felnőtteknek.

Keszey Ágnes

Árnyas fák alatt, leülésre csábító babzsákfotelekkel és közel ötszáz kötettel várják az olvasókat: szépirodalmi művekkel, ifjúsági regényekkel és mesekönyvekkel. Az eddigi évek tapasztalatai, a strandolók kérései alapján pedig idén megduplázták a folyóiratok számát.

A strandon a könyvtári tagsággal rendelkezők  kölcsönözhetnek, de itt is be lehet iratkozni. Egy  másik lehetőséggel  gyakran élnek a vendégek: néhány száz forintos kauciót fizetnek, melynek nagy része visszajár, ha visszaviszik a könyvet. A könyvtárosok és olvasnivalók a hét minden napján várják az olvasni vágyó strandolókat.

A nyolc hónapos Szofi is ismerkedik a könyvekkel. Édesanyja Huszárik Nóra másik lányának keresett olvasnivalót Szabó Krisztofernek, Viviennek és Kevinnek édesanyjuk Szabó Anikó mesélt a strandkönyvtárban Fotó: Keszey Ágnes

- A magyar szerzők közül Fábián Janka, Háy János, Grecsó Krisztián, Eszterházi Péter a legnépszerűbbek. Az ifjúság körében kedveltek Berg Judit és Balázs Ágnes könyvei. Sokan keresik Szabó Magda és Jókai Anna köteteit. Sokan választják külföldi szerzők műveit, krimiket, könnyed nyári olvasmányokat - sorolta Pappné Beke Judit, a Fejér György Városi Könyvtár igazgatója.

Szabó Krisztofernek, Viviennek és Kevinnek édesanyjuk Szabó Anikó mesélt a strandkönyvtárban Fotó: Keszey Ágnes

Egy-két nap alatt el is olvassák a kölcsönzött műveket a vendégek.  Eddig minden könyv visszajutott a könyvtárba, bár előfordult,  hogy a keszthelyi nyaralásból hazatérve postán küldték vissza a  a   vendégek. Az újságok is keresettek. – Nyolc éven keresztül 30 féle napi-és hetilapot, folyóiratot vittünk a strandkönyvtárba, a nagy keresletre való tekintettel most naponta  62 újságot.  Ennek fele a könyvtár állományába   érkező példány, melyekhez  vásárolunk plusz példányokat vagy olyan újságokat, amelyek nem járnak hozzánk. A Zalai Hírlapból például nem elég egy példány, ebből is többet kell beszereznünk - ismertette az igazgató. Míg az olvasók a strandon kölcsönözhetnek, a könyvtár épületében informatikai karbantartás és nagytakarítás van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!