Hírek

2015.09.12. 12:02

Újra őröl a zalamerenyei pálos malom

Zalamerenye - Szeptember 12-én adták a település határában található, csodálatosan felújított egykori pálos vízimalmot. A tulajdonosok, Szabadics Attila és Szabadicsné Madaras Katalin önerőből valósították meg a beruházást, melynek keretében sikerült eredeti állapotába visszaállítani és a köz számára is látogathatóvá tenni egy igazi muzeális értéket.

Horváth-Balogh Attila

Az ünnepséget megtisztelték jelenlétükkel a malmot a XIX. század első éveitől tulajdonló Zsohár-család, illetve az abban dolgozó utolsó molnár, Molnár Benő leszármazottai.

- A pálos rendé volt ez a malom, erre a 15. századból találni utalást - bocsátotta előre Szabadics Attila. - A rendet 1786-ban II. József feloszlatta, s a malom tulajdonjoga a veszprémi érsekséghez került. A káptalan 1888-ban adta el a malmot Szili István nemesvidi lakosnak, mely 1903-ban Zsohár Gyula tulajdonába került. Maradt is nála, egészen az államosításig. A malom 1960-ban őrölt utoljára, 7 évvel később pedig a vízjogi engedélyét is visszavonták.

Gyönyörű lett a felújított vízimalom Fotó: Gergely Szilárd

Az ipartörténeti különlegességet sikerült eredeti állapotába visszaállítani. Az ünnepélyes avatáson (miután Ódor László zalamerenyei polgármester elmondta ünnepi beszédét, dr. Háda László zalakarosi plébános pedig megáldotta a malmot) a malomkerékre Ódor László, valamint Novák Ferenc zalakarosi és Koma László garabonci polgármester vizet engedett a zsilip megnyitásával, s az 1903-as állapot szerint rekonstruált malomgépészet beindult. Hátborzongató volt látni és hallani, ahogy a víz kizúdult a zsilip mögül, a malomkerék lassan lendületbe jött, az épületben több tucatnyi ékszíjas kerék pörgött-forgott, a garat pedig mohón falta a gabonaszemeket.

Szabadics Attila hangsúlyozta: abban, hogy a helyreállítás ilyen kiválóan sikerült, múlhatatlan érdemei vannak a kivitelező cég vezetőjének, Józsa Attilának.

A tulajdonos hozzáfűzte: az épület 3., legfelső szintjén közösségi teret alakít ki, az alsókon pedig maga a malomgépészet, illetve a malom történetéhez kapcsolódó korabeli, esetenként 100 évesnél is idősebb írott dokumentumok reprint példányai láthatók. Szabadics Attila azt is közölte: a malmot szívesen megmutatja iskolás csoportoknak, akár működés, azaz őrlés közben is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!