Hírek

2017.01.24. 17:31

Üres bódé takarta a domborművet, a tévéstáb is megdöbbent

Németh János Kossuth-díjas keramikusművész, a Nemzet Művésze jelezte szerkesztőségünknek, hogy a Zalaszentmihályon álló domborműve előtt egy üres bódé áll, amely eltakarja az alkotást.

Magyar Hajnalka

Az építmény korábban vélhetőleg a karácsonyi betlehemnek adhatott helyet. A történtekkel a napokban szembesült, amikor a Duna Televízió stábjával a helyszínre érkezett.

A csatorna ugyanis közel félórás portréfilmet forgatott a zalai keramikusról, amit január 29-én, vasárnap 9 órától láthatnak a nézők a Duna Televízió csatornáján, a vallási műsorok keretében.

Németh János számos munkája közül kiválasztotta azokat, amelyeket a televíziós filmben szerepeltetni tervezett. Ezek egyike volt a 2001-ben felállított Szent Mihály dombormű. A kétnapos forgatás idején el is utaztak a stábbal Zalaszentmihályra, ahol megdöbbenve szembesültek a látvánnyal. A művet és a települést e módon kénytelenek voltak kihagyni a filmből. A művész máig sem érti, miért éppen a dombormű elé került a bódé, amikor a tágas téren bőven lett volna helye másutt is.

Szombaton még így festett a Szent Mihály dombormű

mostanra azonban elbontották az építményt
Fotó: Katona Tibor

Az észrevételt tolmácsoltuk Koczpek Csabának, Zalaszentmihály polgármesterének, akitől az alábbi választ kaptuk.

- Egy, a helyi közösség által szépnek tartott, és betlehemnek helyt adó építmény, amelyet helyi emberek saját kezdeményezésükből és saját munkájukkal építettek - a templommal szemben - az véleményem szerint nem bódé, látványa pedig - véleményem szerint - nem megdöbbentő. Amennyiben a forgatás előtt, a helyszínre érkezéskor bárki jelezte volna, hogy az építmény számára zavaró hatású, akkor perceken belül intézkedtem volna - mint ahogy ezt a mai napon (hétfő) meg is tettem - annak lebontásáról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!