Hírek

2015.07.23. 13:15

Űrlap a devizahiteleseknek

Erre a célra rendszeresített űrlapon kell benyújtani a bírósághoz a devizahitelekkel kapcsolatos kérelmet, ha a kölcsönt felvevő nem fogadja el a pénzügyi békéltető testület határozatát, erre hívja fel a figyelmet az egerszegi törvényszék.

Arany Gábor

Mint ismeretes, az egyes fogyasztói kölcsönszerződések – elsőként az úgynevezett fogyasztói devizahitelek – meghatározott kikötéseinek törvény által kimondott érvénytelensége folytán a pénzintézeteknek április 30-ig el kellett számolniuk a hitelt felvevőkkel. Kivétel, ha az e tárgyban indított per nem zárult le, mert akkor annak befejeztétől számított 60 nap a határidő. Az elszámolás ellen a kölcsönt felvevő a pénzügyi intézménynél tehetett panaszt, amennyiben ezt elutasították, akkor pénzügyi békéltető testület (PBT) eljárását kezdeményezhette. A szervezet honlapján olvasható adatók szerint július első hetéig elszámolási jogvitában közel 2700 kérelem érkezett. Ebből ötszáznál többet fejeztek be.

A Zala megyei adósok a PBT határozata ellen – annak kézhezvételétől számított 30 napon belül beérkezetten – a Zalaegerszegi Járásbírósághoz címezve, de a PBT-hez benyújtva kérhetnek jogorvoslatot: azaz a PBT határozatának megváltoztatását, illetve annak hatályon kívül helyezését.

A PBT határozatát sérelmező hitelt felvevőknek a kérelmüket – jogszabályi előírás folytán – az erre szolgáló űrlapon kell benyújtaniuk. Ebből ötféle áll rendelkezésre, amelyeken részletes útmutató és magyarázat segíti a kitöltést.

Ezek az űrlapok a kiegészítő információkkal együtt az F 1-5 szám (fogyasztó) alatt letölthetőek az Országos Bírósági Hivatal honlapjáról.

Emellett az űrlapok díjtalanul beszerezhetők valamennyi zalai járásbíróság, továbbá a törvényszék portaszolgálatán és kezelő irodájában is 2015. július 16-tól.

Fontos, hogy a PBT határozatát támadó kérelmet az ügyfelek ne a bíróságon – hanem a PBT-nél – nyújtsák be, mert a bíróságra közvetlenül érkezett kérelmeket a jogszabályi előírás értelmében a bíróságnak a PBT-hez kell továbbítania, és mindez szükségtelenül hosszabb eljárásra fog vezetni.

Ezekben az ügyekben nem peres eljárásban bírósági titkár jár el, döntése ellen fellebbezni lehet, amit szintén peren kívül bírálnak el. Fontos, hogy csak ugyanazokra az okokra lehet hivatkozni a bírósági felülvizsgálatban, mint ami miatt a PBT eljárást kezdeményezték, s míg a PBT eljárása díjtalan, a bírósági út illetékköteles.

Az országban közel tizenötezer, míg a Zalaegerszegi Törvényszéken jelenleg 47 devizahiteles per van felfüggesztve, ezekben az elszámolásra várnak. Ennek megtörténtét be kell jelenteni, és ezt követően 30 napon belül folytatódik a per.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!