Hírek

2013.01.25. 06:31

Zalában ismét járható minden út

Zala megye - Kora délutánra minden út járhatóvá vált Zala megyében, megszűntek a forgalomkorlátozások Zalaegerszeg északi elkerülő útján, valamint Magyarszerdahely és Újudvar között.

Horváth-Balogh Attila

Továbbra is hóátfúvások nehezítik a közlekedést a Nyugat-Dunántúlon

Zala és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében már nincsenek járhatatlan útszakaszok a hóátfúvások miatt, Győr-Moson-Sopron megyében pedig sikerült jelentősen csökkenteni a lezárt útszakaszok számát, azonban Vas megyében továbbra is több olyan út van, melyet egyelőre nem tudnak a közlekedők használni - tájékoztatott a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Ugyanakkor az összes olyan főút, forgalmasabb mellékút járható, melynek fontos úthálózati szerepe van, elzárt település pedig jelenleg nincs az országban. A társaság több mint 200 munkagéppel dolgozik az utak felszabadításán és a hóátfúvások nyomainak eltüntetésén.

Nemesnép és Csesztreg között is árokba csúszott egy busz

Lenti térségében előbb reggel, a 75-ös úton kellett egy árokba csúszott kenyérszállító teherautót menteni, majd kora délután egy autóbuszhoz riasztották a tűzoltókat és a lenti Le-Ko Kft. műszaki mentőbázisának munkatársait. A Szentgyörgyvölgy és Zalaegerszeg között közlekedő menetrend szerinti járat egy kanyargós szakaszon, a Nemesnép és Csesztreg közötti részen olyan szerencsétlenül csúszott árokba, hogy nem lehetett az ajtaját kinyitni, így a sofőr és a két utas is a járműben rekedt, őket az ablakon keresztül mentették ki.

Nemesnép és Csesztreg között mentik az árokba csúszott autóbuszt (Fotó: Gyuricza Ferenc)

- Jött szembe egy személyautó, talán amiatt húzódott le a sofőr - mondta az autóbuszon utazó idős nemesnépi asszony. - Azt éreztem, hogy csúszunk az árok felé, aztán már billentünk is oldalra. Egy kicsit megrémültem, ezért erősen kapaszkodtam, de szerencsére nem történt semmi baj.

A buszt a tűzoltók segítségével a műszaki mentők mintegy fél órás munkával vontatták ki az árokból. Közben a forgalom az érintett szakaszon teljesen leállt, ezért mintegy tucatnyi jármű torlódott fel. Az egyik várakozásra kényszerült autóban beteg személyt szállítottak, hozzá mentőt kellett hívni.

 

Zalában ismét járható minden út

Kora délutánra minden út járhatóvá vált Zala megyében, megszűntek a forgalomkorlátozások Zalaegerszeg északi elkerülő útján, valamint Magyarszerdahely és Újudvar között.

Pécsi Norbert Sándor közölte a Zalaegerszeget északról elkerülő 761-es úton már nincs szükség szakaszos lezárásra, miután a közútkezelő munkagépeinek sikerült eltakarítania a hótorlaszokat. Megszűnt a hóátfúvás miatti útlezárás Magyarszerdahely és Újudvar között is, így ismét járható ez az útszakasz.

Zalában péntek délután már nem volt megközelíthetetlen település vagy járhatatlan út, de a közlekedőknek továbbra is télies útviszonyokra kell számítania a megyében. A közútkezelő munkagépei folytatják az utak tisztítását, szélesítését, az időjárási körülményekre tekintettel továbbra is tartják a készültségi fokozatot - tette még hozzá a szóvivő.

Hófúvás miatt több térségre másodfokú riasztást adtak ki

Hófúvás miatt több dunántúli térségre narancssárga, vagyis másodfokú riasztást adott ki péntek délelőtt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém megye több térségében továbbra is számítani kell hófúvásra, a szél magas hótorlaszokat emelhet. Részletek itt >>>

Árokba csúszott

A reggeli órákban árokba csúszott egy Nagykanizsa-Zalakaros között közlekedő autóbusz a régi 7-es főútvonalon, Kisrécse közelében. A nagykanizsai tűzoltók egy szerkocsival és egy daruval indultak az autóbusz mentésére. Azonban annyira csúszós volt az úttest, hogy a csörlőzés megkezdésekor a daru is csúszott lefelé a lejtős szakaszon. A lánglovagok természetesen, találtak megoldást: összekapcsolták a darut a szerkocsival, illetve a Zala Volán autómentő vontatójával, s így, együttes erővel ki tudták szabadítani a hó fogságából a buszt.

Fotók: Horváth-Balogh Attila

 

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletének tájékoztatása szerint Újudvar és Magyarszerdahely között egy autóbusz akadt el a hóban, a mentésén a tűzoltók dolgoztak. Egy kenyeret szállító gépjárművet is ki kellett szabadítaniuk a tűzoltóknak a hó fogságából.

Galamboknál és Rédicsen is kenyeret szállító kisteherautót mentettek ki a nagykanizsai és a lenti tűzoltók.

Oroklán és Bak közötti útszakaszon kidőlt fa okozott teljes útzárat. A műszaki mentést a zalaegerszegi tűzoltók hajtották végre.

A rendőrségi információk alapján a határforgalom zavartalan.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. utolsó jelzése alapján az M7-es autópálya és az M70-es autóút sónedves, főutak havasak illetve sónedvesek, a mellékutak letaposott havasak és sónedvesek. Az utak takarításán folyamatosan dolgoznak.

Minden közlekedőnek felhívjuk a figyelmét a fokozott elővigyázatosságra! Mielőtt elindulnak, tájékozódjanak az aktuális és várható időjárásról, az utak állapotáról.

 

Hóátfúvás miatt járhatatlan utak a Dunántúlon

Megcsúszott kamiont mentenek Lentinél

Tűz, felborult, árokba csúszott gépjárművek Zalában

Hófúvás miatt több térségre másodfokú riasztást adtak ki

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!