Hírek

2016.07.13. 16:03

Útonálló módjára szerzett pénzt

Zalaegerszeg – Utcán leszólított gyerekektől szerzett pénzt fenyegetéssel és boltból lopott az a fiatalember, aki ellen a napokban emeltek vádat.

Arany Gábor

A 23 éves O. Richárd lopás, zsarolás, rablás miatt többször megjárta bíróságokat, pár éves szabadságvesztését tavaly szeptemberben töltötte le. Ezt követően anyja tartotta el, a férfi a jövedelemszerzést úgy képzelte el, hogy lop, illetve az utcán nála gyengébbeket szólít le és pénzt szerez tőlük.

A vádiratba foglaltak szerint először bolti lopással próbálkozott. A megyeszékhelyen egy belvárosi üzletben ez év január 20-án reggel hat tábla csokoládé rejtett a ruhájába, de lebukott. Az eladó többszöri felszólításra ötöt visszaadott, ez után kifutott volna a boltból, de a bejáratnál feltartóztatták és kihívták a rendőröket.

Ez után az utcán kereste az alkalmat: január 29-én délelőtt a Déryné utcában szólított meg egy fiút, akitől már aznap reggel is kért pénzt, de hiába. Másodszor is elutasításban volt része, ám O. Richárd nem hagyta magát, próbálta a fiú ruháját átkutatni és közben megfenyegette. Végül hagyta távozni, mert pénz nem került elő. Ez idő tájt a vasútállomás környékén is portyázott O. Richárd. Az egyik kipécézett fiatalt követte, majd 300 forintot kért tőle, ám nem járt sikerrel, pedig még a pénztárcáját is megkísérelte elvenni tőle. O. Richárd ekkor megfenyegette, mire a fiú a közeli boltba menekült be segítségért.

A fiatalember következő napokban a város több pontján próbálkozott, február 3-án délután a Platán soron járt sikerrel. A leszólított kollégista diáktól 400 forintot kért, de nem kapott, ezért fenyegetésre váltott. Kiabálva pénzt kért, majd átkutatta áldozata ruháját, elvette ötezer forintját, és közölte a megtámadottal, ha értesíti a rendőrséget, meg fog halni. Rosszabbul járt az fiút, aki három napon belül kétszer is összefutott O. Richárddal. Február 8-án délután a vasútállomáson kért először tőle 400 forintot, s mivel nem kapott, átkutatta a táskáját, kivett belőle háromezer forintot azzal, hogy majd megadja. Két nappal később kora este ugyanitt találkoztak össze, de a tartozását nem fizette meg, hanem áldozata táskáját, ruháját átkutatva elvette négyezer forintját. Előfordult, hogy meghátrálásra kényszerült, mert a leszólított határozottan elutasította és faképnél hagyta. Olyan is megesett, hogy a 17 ezer forintjától megszabadított áldozata azonnal rendőrt hívott, így a pénzét rövid időn belül visszakapta. Ez utóbbi eset február 8-án késő este történt. Az előállítása után szabadlábra került O. Richárd a következő két napon még négyszer próbálkozott és nyolcezer forintot szerzett meg.

A megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba tájékoztatás szerint, az előzetes letartóztatásban lévő fiatalember ellen többrendbeli zsarolás, lopás miatt emelt vádat az egerszegi járási és nyomozó ügyészség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!