Hírek

2016.07.14. 14:39

Útra dőlt fák, sérült házak – több településen kellett károkat felszámolni (frissítve)

A szerdán este érkezett vihar miatt húsznál több esetben riasztották megyénk tűzoltóit.

Keszey Ágnes

Elsősorban Zala északi területeit érintette az erős szél és a nagy mennyiségű, több helyen jéggel érkezett csapadék. A katasztrófavédelem beszámolója szerint szerdán késő délutántól egészen estig tizenhárom esetben kellett a megye hivatásos tűzoltóinak útra, épületekre, tetőszerkezetekre dőlt fák eltávolításához vonulniuk. A legtöbb esetben rövid idő alatt, benzinmotoros láncfűrésszel el tudták távolítani a forgalmi akadályt képező, épületeket veszélyeztető kidőlt növényeket.

Lentiben szerdán este a Honvéd utcában faág szakadt le félig a parkolóba, félig az útra. A városi tűzoltók szüntették meg a veszélyt. Barlahida külterületén ötméteres fa dőlt az útra, ezt a zalaegerszegi tűzoltók kéziszerszámokkal és motoros fűrésszel távolították el.

Zalaegerszegen a Hegyalja úton a járdára szakadt faág veszélyeztette a gyalogosokat. A hivatásos tűzoltók avatkoztak be. A legtöbb munkát a szélsőséges időjárás a Balaton környékén és Keszthelyen adta az önkéntes és hivatásos tűzoltóknak. A 71-es főúton Balatongyöröknél, a 71-es főút Keszthelyhez közeli szakaszán és a 75-os főút alsópáhoki részén fák okoztak forgalmi akadályt - utóbbi szakaszon csütörtökön reggel az utat teljesen lezárta a kidőlt fa. A 74-es főútnál Söjtör külterületén pedig csütörtökön délután dőlt fenyőfa a telefonvezetékre. Ezt az egerszegi tűzoltók távolították el.

Keszthelyre és térségébe este fél nyolc körül érkezett meg a vihar: hirtelen feltámadt széllel és erős esővel. Rövid idő alatt hatalmas mennyiségű csapadék hullott, elárasztva a régió egyes területeit. A 71-es főúton Balatongyörök külterületén, a 71-es főút Keszthelyhez közeli szakaszán és a 75-os főút alsópáhoki szakaszán kidőlt fák okoztak forgalmi akadályt – ez utóbbi szakaszon az út teljes szélességében,

Balatongyörökön személyi sérülés is történt: a Balaton utcában egy fa sátorra és kerékpárokra dőlt. Bíró Róbert polgármestertől megtudtuk: a strandon egy gesztenyefa megrongálódott ága a mellette lévő platánfára dőlt, így az alatta lévő kabinsor egy részét le kellett zárni.

 

Keszthely több utcájában útra dőlt fák, méretes faágak akadályozták a közlekedést. A Bercsényi utcában a viharban megsérült fa kilenc méteres ága dőlt a ház tetejére, mely a villanyvezetéket is leszakította. A Csesztreg utcában a viharos szél megbontotta az ingatlan hullámpala tetejét, melyet a tűzoltók hoztak helyre. Néhány utcában szerelőakna udvar, garázs telt meg vízzel, – melyet a keszthelyi tűzoltók szivattyúkkal távolították el. Az esőzés után az autóbusz-állomás mellett hömpölygött a víz.

Gyenesdiáson a strand zöldterületének nagy részét elárasztotta a víz. Gál Lajos elmondta: még a vihar idején is sokan fürdőztek a Balatonban. A nagystrandon a vízibiciklis stég megrongálódott, s a vízi járművek egy része is – ezek közül több el is sodródott.

Kehidakustányban a Barátsziget utcában egy fa egy melléképület tetejére dőlt, a Petőfi Sándor utcában pedig egy húsz méter magas fa tíz méter magasságban kettétörött és a mellette lévő épület bejáratára esett.

A tűzoltók mellett az önkormányzatok is részt vettek a károk felszámolásában, mely egész napra adott munkát a településeken.

Mivel hasonló esőkre számíthatunk, érdemes felkészülni. Azaz a vízelvezetőket tisztán tartani, s ha mégis felgyűlik a csapadék és az alacsonyabban lévő helyiségek (pincék, garázsok) vízzel kezdenek megtelni, akkor először áramtalanítsuk a helyiségeket. Helyezzük biztonságba az értékeket. Gépkocsival inkább álljunk ki a szabadba, mert a víz jelentős károkat okoz a járművekben. Az időjárást befolyásolni nem tudjuk, megelőzéssel kell alkalmazkodni.

Címkék#viharkárok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!