Hírek

2016.09.30. 18:05

Vadveszély az utakon - Érdemes komolyan venni a figyelmeztető táblát

Zalaegerszeg - Bár a szarvasbőgés vége felé járunk, hamarosan elkezdődik a társas vadászatok szezonja. Ennek egyik következménye, hogy az utakon is gyakrabban bukkannak fel a nagyvadak, akár nappal is.

Arany Gábor

Erről is szó esett pénteken, az egerszegi rendőrkapitányság és a megyei vadászkamara sajtótájékoztatóján, a 74-76-os főutak kereszteződésének közelében. Zala a legerdősebb megye és vadban gazdag. A bőgés idején a szarvasok feladják óvatosságukat, és ez az autósoktól fokozott figyelmet igényel, emelte ki Győrvári Attila, a kamara titkára. Mint mondta, a nagyvad soha sincs egyedül, ezért ha az út közelében felbukkan, számítani kell több állatra is. A rövidülő nappalok, hűvösebb éjszakák miatt pedig az út vonzza az apróbb vadakat.

Az erdő és út között tartották a sajtótájékoztatót (balról): Soós Szabolcs, Győrvári Attila és Windisch Zoltán főtörzsőrmester Fotó: A szerző

Megfigyeléseik szerint például a róka szívesen melegszik az aszfalton. A titkár kiemelte, a vadveszélyre figyelmeztető táblák után érdemes a tempóból visszavenni, mindkét oldalt figyelni, s ha mégis vad kerül az autó elé, a padlóig nyomva fékezni, de semmiképpen ne rántsuk el a kormányt. Egyetlen vad sem okoz akkora kárt, mint az út menti fa, szemből jövő autó, vagy az árok, ahová beborulhat a kocsi.

Az elmúlt évben az egerszegi rendőrkapitányság illetékességi területén 64 anyagi kárral járó baleset történt vad miatt, ez évben ez a szám már 46 és nagy a látencia. Erről Soós Szabolcs alezredes, a közlekedésrendészeti osztály vezetője beszélt. Különösen veszélyes a 74-es, valamint a 75-ös út. Az autósok ezzel tisztában is vannak, ezt jelezte, hogy a tájékoztató díszletéül az út és az erdő közé kiállított kitömött gímszarvas láttán a legtöbben intenzíven fékeztek. Az alezredes felhívta arra is a figyelmet, hogy vadelütés után ajánlott a rendőrséget értesíteni, helyszínelést kérni. A hatóság értesíti a vadásztársaságot és semmiképpen nem szabad a vadat elvinni, mert az lopás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!