Hírek

2017.02.24. 10:53

Nem lesz egyházi fenntartású gimnázium a Vajda!

Keszthely -Nem kezdeményezi a Csornai Premontrei Apátság a Vajda János Gimnázium átvételét, így az iskolát továbbra is a KLIK működteti.

Keszey Ágnes

Mint arról már többször is hírt adtunk, a gimnázium fenntartóváltásának terve akkor merült fel, amikor a szomszédos, Farkas Edit Római Katolikus Szakközépiskola és Kollégium jelenlegi működtetője, a Szociális Missziótársulat felajánlotta a premontrei rendnek az intézmény működtetését (az iskola épülete premontrei tulajdonban van).

Ezt követően kezdődtek meg a tárgyalások a gimnázium lehetséges átvételéről. A gimnázium tanári kara több mint hetven százalékos arányban utasította el egy szavazáson, hogy az iskola egyházi működtetésű legyen. Ezt követően egy fórumon tehették fel a tervvel kapcsolatos kérdéseiket a szülők, ahol jelen volt a csornai premontrei apát is. A jogszabályi előírások szerint február 28-ig kell jelezni, ha egy iskola fenntartóváltásra készül. Mint ahogy a fórumon elhangzott, ehhez szükséges a szülők több mint felének egyetértő szavazata. A voksolásra már biztosan nem kerül sor, hiszen a premontrei rend nem kezdeményezi, hogy a jövőben működtesse az iskolát. Erről tanúskodik az az irat, melyet a gimnázium jövőjével kapcsolatos érdeklődésünkre a premontrei apát titkára juttatott el szerkesztőségünknek.

Vajda János Gimnázium

A Fazekas Márton apát által aláírt, csütörtökön kelt határozat a következőket tartalmazza: "A Csornai Premontrei Prépostság kellő körültekintéssel megfontolta a Keszthelyi Vajda János Gimnázium fenntartói jogának átvételi lehetőségét és arról határozott, hogy jelen körülmények ismeretében nem kívánja benyújtani az iskola átvételére vonatkozó szándéknyilatkozatot."  Az indoklás szerint "a Csornai Premontrei Prépostság a jövőre vonatkozóan nem látja biztosítottnak, hogy a Keszthelyi Vajda János Gimnáziumot szerzetesrendi küldetése szerint pedagógiai céljainak megfelelően működtesse."

A  Farkas Edit Római Katolikus Szakközépiskola és Kollégium jövőjével kapcsolatosan Kiss Katalin igazgató elmondta: a jelenlegi működtető és a premontrei apátság megállapodott a fenntartóváltásról, megkezdődhet az átadás-átvétel folyamatának elindítása. Ebben az intézményben nem volt szükség arra, hogy szavazzanak a tanárok és szülők, mert eddig is egyházi iskolaként működött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!