Hírek

2016.07.27. 17:49

Várjuk meg, míg eljön az idő...

Noha kormányrendelet mondja ki: a kutya, macska és görény kölyköket nyolchetes korukig az anyjukkal kell tartani, az állatvédők mégis gyakran találkoznak idő előtt elszakított apróságokkal, aminek súlyos egészségügyi és szocializációs következménye is lehet

Varga Lívia

- Ilyen esetben, ha nem értünk szót a tulajdonosokkal, bejelentést teszünk a hatóságoknál – mondja Igaz Klaudia, a Zala Megyei Állatvédelmi Járőrszolgálat vezetője.

Dr. Gombos László állatorvos pedig az idő előtti elszakítás veszélyeire hívja fel a figyelmet. Kiemeli: hathetes kor előtt a kutya immunitásának kifejlődése még közel sem tökéletes, így fogékonyabb a fertőzésekre, védtelenebb a különféle kórokozókkal szemben.

– Ha túl korán és hirtelen választják el az anyjától a kiskutyát, sérülhet a bél egészsége, azaz nem alakul ki megfelelően az emésztés, az emésztőenzim készlet, ami később, akár felnőtt korban is gyakran vezethet hányással, bélgyulladással járó megbetegedésekhez – hangsúlyozza az állatorvos. – Sok esetben az allergia kialakulása is összefüggésbe hozható a rövid ideig tartó anyatejes táplálással. Egy ilyen lépéssel tehát olyan károkat okozhatunk, amelyeket később nehezen vagy egyáltalán nem lehet orvosolni.

A kölyköknek 8 hetes korukig az anyjuk mellett a helyük, hangsúlyozza dr. Gombos László állatorvos. A képen látható kutyacsalád addig biztos együtt marad. Utána viszont az anyuka s a gyerekek is gazdát keresnek

S a bajok nemcsak egészségügyiek lehetnek, hanem szocializációsak is, folytatja Gombos László. A kiskutyák ugyanis 8 hetes koruk körül lesznek fogékonyak a külvilágra, így a korábbi leválasztás agressziót, viselkedészavarokat vagy akár nagyfokú félősséget is szülhet. A folyamatos stressz pedig epilepsziás rohamokba torkollhat.

Ha elkerülhetetlen az elszakadás, mert mondjuk az anya elpusztult, fontos, hogy e szocializációs szempontból kritikus időszakban másik kutya mellé kerüljön a kölyök. Ami pedig a táplálását illeti: speciális, bélműködést segítő pasztákat, tápokat, esetleg kecsketejet is adhatunk az apróságnak. Utóbbihoz keverhetünk tojást, később darált húst is, tanácsolja az állatorvos.

Igaz Klaudia a téma kapcsán az ivartalanítás fontosságára hívja fel a figyelmet. Mint mondja: nagyon sok a gazdátlan kutya az országban. Közülük rengeteget elaltatnak, mások oltások nélkül és így védettség híján pusztulnak el a menhelyeken és a gyepmesteri telepeken vagy éppen magányosan, az utcán. Mert az emberek felelőtlenek.

- Jó lenne, ha eljutnánk oda, hogy ahol kell, ott a szuka kutyát ivartalanítsák – fogalmaz az állatvédő. – Sokan ugyanis úgy vannak vele: majd elpasszolják a kölyköket az ismeretségi körben. Ha pedig ez nem sikerül, egyszerűen kidobják a kiskutyákat az utcára vagy minket zsarolnak, hogy fogadjuk a szaporulatot. Ahelyett, hogy inkább az ivartalanításban kértek volna segítséget. S ezek a szaporítók azt sem értik, hogy a feleslegesen világra jött, majd elajándékozott szaporulattal a menhelyi kutyák gazdásodási esélyeit veszik el...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!