Hírek

2017.03.07. 19:10

Városi fákról iskolásoknak

Zalaegerszeg - A zöld kampusznak számító BGE Gazdálkodási Karára kedden közép- és általános iskolásokat vártak, hogy megismerhessék a városi fák szerepének jelentőségét.

Arany Horváth Zsuzsa

Már az ókori Rómában 8 campust, tehát egész éven át füves parkot tartottak nyilván, melyet a tömegek használtak, továbbá mintegy 30 parkot és kertet, amik a gazdag polgárok kényelmét szolgálták. Hogy az impozáns számok ma is érvényesek-e, nem tudható, ahogy az sem, hogy például ma Zalaegerszegen hány fát számlálhatunk. Mindenesetre a városvédő egyesület törekszik a számba vételükre - derült ki Horváth Rudolfné táj- és kertépítész előadásából, amelyet mintegy ötven diák előtt tartott meg a BGE zalaegerszegi karán. A szakember szólt arról is, hogy a zöldfelületek hogyan szolgálják a körülöttük élő emberek egészségét, komfortérzetét, milyen fajtákat érdemes a forgalmas közutak mellé ültetni, illetve melyik való nagyobb szabad területet biztosító parkokba. Az előadó beszélt arról a 2006-ban megkezdett regisztrációs munkáról, amely, eredményes befejezés esetén pontos képet adhat a megyeszékhely faállományáról.

Horváth Rudolfné és a diákok a BGE-kampusz parkjában Fotó: Pezzetta Umberto

Az előadás után az ifjú társaság a szakemberrel együtt végigjárta a BGE kampuszának parkjait, a diákok megtekinthették a különböző fafajtákat, s azt is megnézték, a közművek, a járdák, egyéb tereptárgyak akadályozzák-e a fák szabad fejlődését. Kiderült, hogy az ott élő terebélyes fák szerencsések, egészségesek.

Az Ady-iskolából érkezett tanulók többek között arról érdeklődtek, hogy például a gyorsan növő császárfa jó szolgálatot tehet-e a városokban. Horváth Rudolfné Ági felhívta a figyelmet: a nagy területigényű fa előbb-utóbb rátelepszik az utcákra a vezetékek közé növő ágaival.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!