Hírek

2016.09.28. 13:02

Vasárnap népszavazás - A megyei főjegyző a tudnivalókról szólt

Zalaegerszeg - Dr. Mester László megyei főjegyző szerdán a választás lebonyolításának részleteiről tájékoztatta a sajtót.

Arany Horváth Zsuzsa

Zala megyében az aktuális névjegyzéki adatok alapján csaknem 230 ezer választópolgár él. Zala megye 258 településén 428 szavazókör működik a népszavazás napján. A magyarországi lakóhellyel rendelkező választópolgárok száma 7 999 285, ebből külföldön, a külképviseleteken szavaz 11 232 személy, átjelentkezéssel adja le voksát 50 975 fő. A magyarországi lakóhellyel nem rendelkezők, tehát a levélben szavazók száma 274 591. Ez összesen 8 273 876 fő, tudtuk meg a főjegyzőtől, aki hangsúlyozta, az adatok a szerda reggeli helyzetet mutatják, a névjegyzék zárása pénteken négy órakor történik meg.

Szavazni reggel 6 órától este 19 óráig lehet, az értesítőben szereplő címen működő szavazóhelyiségben, érvényes okmányokkal, melyek körét az értesítő is tartalmazza. Újdonság, hogy a papírurnák mellett lesz műanyag is.

Az átjelentkezési határidő szeptember 30-án 16 óráig áll nyitva.

Dr. Mester László a Zala Megyei Közgyűlés főjegyzője, a Területi Választási Iroda vezetője

Dr. Mester László elmondta, hogy a külképviseleti névjegyzékbe vételét 235 zalai választópolgár kérte. Legtöbben, 43-an Romániában, majd Németországban (41 fő), Nagy-Britanniában (28 fő) és Ausztriában (19 fő) keresik fel a külképviseleteket. A hazánktól távol eső Dél-Afrikai Köztársaságban, az Amerikai Egyesült Államokban, Kanadában, Kubában, Brazíliában, Ausztráliában, Kínában, Törökországban, Jordániában, Libanonban, Pakisztánban, Thaiföldön, valamint Vietnamban is jelezték szavazási szándékukat zalai választópolgárok. A hazai szavazókörök közötti átjelentkezési kérelmek száma Zalában szerdán 9 órakor 2120 darab volt. Mozgóurna iránti kérelmet 761 zalai választó nyújtott be.

A választási bizottságokba delegált tagok száma a megyében 649 fő, ebből 583-an a Fidesz Magyar Polgári Szövetség részéről, 66-an az MSZP részéről kerültek megbízásra.

A www.valasztas.hu oldalon folyamatosan nyomon követhetők lesznek a napközbeni részvételi adatok és a választások eredménye is.

A népszavazás akkor eredményes, ha a választópolgároknak több mint a fele elmegy szavazni, s abból több mint 50 százalék egybehangzóan, azonos válasszal szavaz. Az érvénytelenül leadott szavazatok nem számítanak a részvételi arányba, tehát az érvényességbe.

Nagy Klára és Nagy Ildikó a helyi választási iroda munkatársai rendezgetik a szavazóköri egységcsomagokat

A külhoni magyar állampolgárok által leadott levélszavazatok folyamatosan érkeznek a Nemzeti Választási Irodához. A szavazási levélcsomag feladható postán, amelynek legkésőbb a szavazást megelőző napon ( október 1-jén, szombaton) 24 óráig kell beérkeznie a Nemzeti Választási Irodához; de folyamatosan leadható bármelyik külképviseleten is munkaidőben vagy a szavazás napján annak ideje alatt. A levélszavazatot tartalmazó borítékok leadhatók a fentieken kívül Magyarországon, bármelyik országgyűlési egyéni választókerületi választási irodában kihelyezett urnába való bedobással - Zala megyében tehát Zalaegerszeg, Nagykanizsa és Keszthely polgármesteri hivatalában - a népszavazás napján 6 és 19 óra között. A levélszavazatokat és a külképviseleteken leadott szavazatokat a Nemzeti Választási Iroda számolja meg, amelyet október 2-án 19 órát követően lehet megkezdeni.

A 2003 óta lebonyolított országos népszavazások időpontját, kérdéseit és részvételi arányát is összegyűjtötte a megyei főjegyző. Az adatokból kiderült, hogy 2003. április 12-én azt kérdezték tőlünk, hogy csatlakozzon-e Magyarország az Európai Unióhoz. A részvételi arány 45,62 százalék volt. 2004. december 5-én a kettős állampolgárság ügyében és a kórházak állami tulajdonáról szóló népszavazáson 37,49 százalék volt a voksolók aránya, míg 2008. március 9-én a 300 forintos vizitdíj és a felsőoktatási tandíj eltörléséről a választók 50,51 százaléka nyilvánított véleményt.

A további tudnivalókról szombaton tájékoztatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!