Hírek

2016.04.11. 15:29

Vasárnapi áruháznyitások - A KASZ elnöke szerint az egyetlen szempont a népszavazás elkerülése volt

A kormány javasolja, hogy a parlament vonja vissza a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló szabályozást – jelentette be Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter.

Hajdu Péter

A döntést azzal magyarázta, hogy a vasárnapi munkavégzés tilalma megosztó kérdésnek bizonyult az elmúlt egy évben. Rogán Antal úgy fogalmazott, hogy a törvény tavalyi hatálybalépését megelőző, azaz a 2015. március 14-i állapot állhat helyre a munkavégzésre s a pótlékok szabályozására vonatkozóan. Erről akár már kedden szavazhat a parlament.

Elképzelhető tehát, hogy már ezen a hétvégén nyitva tart az összes áruház. Érdek-képviseleti vezetők véleményét kérdeztük a várható hatásról.

Tóthné Prenner Beáta, a KISOSZ zalai elnöke és Nagy Zsuzsanna ügyvezető éppen az aktuális kérdéseket beszélték meg érdeklődésünkkor. Az elnök elmondta, az iparcikk jellegű kisboltok forgalmára nem volt hatással a vasárnapi zárva tartás, a nyitás sem fogja befolyásolni a működésüket. Azokat a kis élelmiszerboltokat hátrányosan érinti majd a nagyok nyitása, amelyek tulajdonosai a vasárnapi igényekre alapozva nyitva tartottak.

A KISOSZ zalai vezetői, Nagy Zsuzsanna (balról) és Tóthné Prenner Beáta szerint az élelmiszert árusító kisboltok forgalmára lesz hatással az intézkedés
Fotó: Katona Tibor

– Sok kereskedő tagunk dolgozik a Balaton-parton, ők nyilván örömmel fogadják a vasárnap ismét megnyíló kereskedelmi lehetőséget. Így már akár több üzlettel, alkalmazottal is nyitva tarthatnak a hétvégeken, és élhetnek az idegenforgalom kínálta lehetőségekkel – mondta Tóthné Prenner Beáta.

Dr. Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke nem örül e váratlan lépésnek.

Dr. Sáling József KASZ-elnök azt mondja, politikai célja volt a döntésnek
Fotó: archív

– Megint elfelejtették megkérdezni a szakszervezet véleményét. Jó lett volna egyeztetni, mert ez a lépés 100 ezer alkalmazottat érint majd vasárnap. Őket nem kérdezték, az nem volt szempont. Az egyetlen politikai szempont az volt, hogy el kell kerülni a népszavazást, nehogy az ellenzéknek sikerélménye legyen. Most a szigorú tiltásról a leglazább nyitvatartási szabályozásra kell visszaállni. Mindenki azt csinál, amit akar, csak a polgármesternek és a fogyasztóvédelemnek kell bejelenteni, ez lesz az egyetlen szabály. Pedig jó lett volna egyeztetni, mert a törvénytervezet szerint, ami már fent van a Parlament honlapján, 50 százalékos bérpótlékkal állítják vissza a vasárnapi nyitva tartást. Miközben mi a munkaadókkal korábban megegyeztünk, hogy a vasárnap általános pihenőnap, amikor el lehet rendelni a munkát, de 100 százalékos bérpótlékkal. A munkáltatók most majd nyilván nem támadják meg a kormányt az 50 százalék miatt. Másrészt a kereskedelemben olyan kicsi a bér, hogy aki tudja, elhagyja a szakmát. Nagy a létszámhiány, emiatt a dolgozóink leterheltsége is nagy. Ha most ehhez hozzáadódik a vasárnap is, még nagyobb lesz. Ilyen körülmények között munkaügyi ellenőrzésekre lenne szükség, hogy a munkáltatók biztosítják-e a munkavégzés feltételeit – mondta el aggodalmairól a szakszervezeti vezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!