Hírek

2017.01.24. 14:08

Vasúti rakodóból park lett

Zalaszentgyörgy – A faluban kialakított Testvértelepülési Parkot jó eredménnyel akkreditálták a nemzetközi Green City mozgalomban.

Hajdu Péter

Az erről szóló oklevelet Kovács Dezső polgármester kedden vette át Somorjai-Tamássy Zsolttól, a Green City mozgalom magyar képviseletét ellátó Zöldebb Városokért Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől. A 434 lakót számláló zalai kistelepülésen a korábbi vasúti rakodó terület rehabilitációja során varázsoltak egy közel 2500 négyzetméteres alapterületű parkot.

Kovács Dezső polgármester elmondta: a tervezést 2014-ben kezdték, 2015-ben pályázati forrásokból és jelentős önkéntes közösségi munka révén valósították meg a parkot. A létesítmény tervét, kivitelezését 2016-ban akkreditáltatták, ami tanúsítja, hogy megfelel a Green City elveinek. Ez a tény növeli ismertségét, értékét.

Somorjai-Tamássy Zsolt (balról) átadja a Green City megfelelőségről szóló oklevelet Kovács Dezsőnek, aki a park térképét mutatja
Fotó: Pezzetta Umberto

– A nemzetközi mozgalomban akkreditált park hozzájárul a településünk ismertségének növeléséhez. Az egyik legfontosabb üzenetünk a létesítménnyel a két testvértelepülésünkkel való együttműködés. Az erdélyi Marosszentgyörgyből és a vajdasági Oromhegyesből is jártak itt, termőföldet hoztak, és a marosszentgyörgyiek tölgyet, az oromhegyesiek pedig rózsát ültettek. Fontosnak tartjuk a szomszédos Kávással való jó kapcsolatot is, amit a parkban feltüntettünk. A helyi lakosok környezettudatos szemlélete is megnyilvánul a Testvértelepülési Parkban, ahol egy zalai panteont szeretnénk létrehozni a megye életében meghatározó, példaként szolgáló személyek mellszobraival. Az első, Zrínyi Miklós mellszobra már elkészült – közölte a polgármester a közjót szolgáló létesítmény sokrétű üzeneteként.

A park a falu keleti kapujában, a kerékpárút és a vasútállomás mellett húzódik, s alakítását, csinosítását nem tekintik véglegesnek.

A Hollandiából kiinduló Green City mozgalom urbanizálódó világunkban a fenntartható zöldterületek bővítésével, sokrétű hasznosságuk terjesztésével foglalkozik, s kialakították mindennek a szempontrendszerét. A sikeres akkreditációval kapcsolatban Somorjai-Tamássy Zsolt többek között elmondta, hogy a zalaszentgyörgyi Testvértelepülési Park területének biomassza sűrűségi indexe a megépítéssel a kétszeresére nőtt. Összesen 61 lombos- és tűlevelű fával, 869 cserjével és 181 évelővel gazdagodott a terület növényállománya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!