Hírek

2016.05.17. 15:49

Védeni a természetvédőt - Fokozott a munkanélküliség és a pályaelhagyás veszélye

Orosztony – A dél-zalai faluban van a központja, de az egész országban dolgozik a Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány. A szervezetnél felismerték: nemcsak a természet értékei, de maguk a civil természetvédők is rászorulnak a gyámolításra.

Varga Andor

Klein Ákos elnök elmondta: nonprofit szervezetként „belülről” tapasztalva a problémákat tudják, hogy a zöld szektor megerősödésére egyre nagyobb szükség lenne.

– A természetvédelemben dolgozók társadalmi csoportja munkaerőpaci problémából fakadóan sérülékeny – fogalmazott az elnök. – Tagjai fokozottan kitettek a munkanélküliségnek, a pályaelhagyásnak, az egzisztenciális és pszichés kudarcnak. Emellett országosan évente több mint 10 ezer diplomás tanul az egyetemeken a természet- és környezetvédelem szakterületén, akiknek friss álláskeresőként a munkaerőpiac telítettségével kell megküzdeniük.

Gyöngybagolyvédők természetvédelmi akcióban: költőláda elhelyezése a zalaszentbalázsi templomtoronyban. Jobbra Klein Ákos (Fotó: Facebook.com/Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány)

Az alapítvány tavaly projektet indított hogy más civil szervezetekkel összefogva megtalálják a reális kitörési pontokat, változást hozó ötleteket, amelyek az egész zöld civil szektor erejét és súlyát növelhetik. Vizsgálódásuk elemeként pályakezdő természetvédelmi mérnököknek biztosítottak kiutazási lehetőséget egy izlandi civil szervezethez, hogy itthon is hasznosítható tapasztalatokat szerezzenek az ottani, jól működő gyakorlatról. Emellett országos ötletpályázatot hirdettek civileknek, illetve egy 10 állomásos ötletgyűjtő körúton beszélgetésre invitálták a régiók főbb zöld civil szervezeteit. A találkozókon szó volt többek közt a társadalmi bázis növeléséről, a forrásteremtési készségek bővítéséről, a hitelesség visszaállításáról, az érdekérvényesítés kereteinek megteremtéséről. A projekt egészét felölelő, minden innovatív ötletet ismertető kiadvány májustól mindenki számára elérhető.

A gyöngybagolyvédők ezen túlmenően Angliát, Portugáliát és Magyarországot felölelő partnerségben komplex karriertanácsadási programot dolgoztak ki zöld területen pályát kezdő diákoknak. A cél, hogy a fiatalokat gyakorlati útmutatóval lássák el, későbbi munkába állási esélyeiket növelve.

– De a továbbképzés a természetvédelmi felnőttoktatás területén is elkél – folytatta Klein Ákos. – Harmadik, most induló projektünk során magyarországi és külföldi tréningekkel a környezeti felnőttoktatásban aktív szakemberek kompetenciáit szeretnék növelni nyelvi, oktatásmódszertani téren, illetve európai kontextus nézőpontjából. Végső soron mindez hozzájárulhat a felnőtt tanulók jobb elhelyezkedési esélyeihez, az alternatív életpályák elterjedéséhez és az európai polgárság eszményéhez. A tréningre a jelentkezés jelenleg is nyitott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!