Hírek

2016.08.17. 14:37

Védjegy a pékségeknek – garancia a vásárlóknak

Keszthely – Védjegyet vezet be a Magyar Pékszövetség – jelentette be a szervezet elnöke, Septe József az M1 műsorában.

Keszey Ágnes

A Magyar Pékség Védjegy leírása szerint a program segít a fogyasztónak, hogy eligazodjon a piacon: tudja, hol lehet magyar búzából, magyar munkaerővel készült magyar kenyeret kapni. A szervezet már korábban kidolgozta a minősítési rendszert, s mostanra alkották meg a matricát, mely a termékekre kerül.

– Augusztus 20- án vezetjük be a védjegyrendszert: a Szent István napi kenyéren jelenik meg először. Utána bővül a termékkör, nem csak kenyéren, más termékeken is megjelenik. A minőségi védjegy segít a fogyasztónak a választásban, tanúsítja, hogy megbízható minőségű, ellenőrzött alapanyagokból, ellenőrzött technológiával, kontrollált üzemben készült az a termék, melyen rajta van a jelzés – részletezte lapunk érdeklődésére Septe József, a szakmai szervezet elnöke.

A védjegyért    a Magyar Pékszövetség tagjai pályázhatnak és kizárólag magyar pékségek vehetnek részt a programban. Ám nem jelent örökös minősítést, hiszen időről – időre felülvizsgálják, továbbra is megfelel -e a pékség a feltéteknek.

Sok mindentől függ a minőség. Az egyik keszthelyi pékségben Varga József süti a kenyeret. A vásárlóknak segítséget nyújt majd a védjegy

–  A védjegyet kizárólag a vásárlók érdekében alkottuk meg – hangsúlyozta az elnök, hozzátéve, hogy emellett a gyártó üzemek büszkék lehetnek a minősítésre. De vajon milyen is igazi kenyér a pékszövetség elnöke szerint?

– Én azt gondolom, hogy a jó kenyér kovászos technológiával készül, vastag héjú, ízes, illatos béllettel rendelkezik, hosszú ideig friss és eltartható marad – összegezte.

Septe József úgy tapasztalja, hogy a vevők egyre tudatosabbak és egyre inkább megválogatják, milyen pékárut emelnek le a boltok polcairól vagy kérnek a pékségekben, kisebb boltokban. A szakember tanácsot is ad, hogyan válasszuk ki a számunkra legjobb terméket.

– A legegyszerűbb, ha a vásárló kipróbál egy kenyeret és azt mondja, hogy én egy más ízvilágot keresek és nem ezt.  De azt gondolom, a saját lakókörnyezetében mindenki megtalálja, mindenki ismeri az üzemet és péket, aki számára megfelelő minőséget garantál. Kisebb helyeken jó kontaktus van a vásárlók és a pékek között – ez is egyfajta garancia – részletezte a Magyar Pékszövetség elnöke. Tapasztalatai szerint jobbára a régi, hagyományos technológiával, kovásszal készült kenyereket keresik a vásárlók, s megnőtt az igény a szénhidrátcsökkentett és a gluténmentes termékek iránt  – a sütőiparnak ezeket az igényeket is kell elégíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!