Hírek

2015.01.28. 15:30

Veszélyes kanyar Batyknál - Az önkormányzat a kiszélesítését szorgalmazza

Batyk - A batyki önkormányzat kezdeményezi, hogy szélesítsék ki a falu központjában lévő, derékszögű kanyart.

Szabó Judit

Mostanában nem történt itt baleset, ám ezt csak a templom óvó közelségének tudja be Adorján Péter, Batyk polgármestere.

– Egy pesti gépkocsivezető egyszer belehajtott a kultúrházunkba a kanyarból – idézett fel egy régebbi, de emlékezetes esetet. – Ezt az ívet nem a mostani forgalomra tervezték. A kamionok és a buszok csak úgy tudják bevenni a kanyart, ha átlépik a záróvonalat. Nagy az ütközés esélye.

 

Állami útról lévén szó, szerdán a Magyar Közút szakemberének részvételével helyszíni bejárást tartottak, melyen a rendőrség is képviseltette magát. Adorján Péter elmondta, hogy több megoldási lehetőség került szóba. Elkerülő útra nem látnak reális esélyt (bár régen volt ilyen elképzelés), ezért a kanyar kiszélesítését és egy tükör elhelyezését szorgalmazza az önkormányzat. A belső ív megnagyobbításához meg kellene venni és elbontani egy házat, a külső ív szélesítéséhez pedig áthelyezni két villanyoszlopot és az önkormányzati parkolót.

A Magyar Közút Zrt. osztályvezetője, Büki Zoltán érdeklődésünkre közölte, hogy a 7328. számú út batyki szakaszát 2009-ben újították fel. Maximálisan kihasználták a rendelkezésre álló területet, kiszélesítették az ív belső oldalát. A burkolat szélét kiemelt szegéllyel határolták, az út mentén lévő járda és az említett épület védelme érdekében acél vezetőkorlátot helyeztek el. A kissugarú ívet fluoreszkáló táblákkal és lassító harántcsíkokkal jelölték.

A javasolt forgalomtechnikai tükörről közölték: ha sikerül olyan helyet találni, ahol nem tereli el a figyelmet, és kellő időben ad információt a kanyarodóknak, kihelyezik. Hosszabb távon az ív korrekciójában látnak megoldást a belső oldalon, de ehhez módosítani kell a település rendezési tervét és területszerzés szükséges, jelezte Büki Zoltán.

Felvetődött, hogy az önkormányzat vásárolja meg az útszélesítést akadályozó házat, de erre nincs pénze a 400 lelkes községnek, említette a polgármester.

Címkék#Batyk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!