Hírek

2016.08.15. 13:05

Veszni hagyjuk a kincset? - A termálvíz sokféle módon hasznosítható, de az ellenlobbi erősebb, állítja a szakember

Zalakaros – Zalában 150 lefojtott termálkút van, ezt az adottságunkat nem kihasználni vétek – véli dr. Fejér László nyugalmazott egyetemi tanár, aki az elmúlt években behatóan foglalkozott a hazai termál-, illetve gyógyvízkinccsel és a hozzá szorosan kapcsolódó balneológiával.

Horváth-Balogh Attila

A szakember szerint nem csak Zala, hanem egész Magyarország rendkívül gazdag melegvízben.

– Hazánkban több helyen találunk 100 Celsius foknál melegebb vizeket, például Iklódbördőcén – bocsátotta előre dr. Fejér László. – A földfelszín alatt rejtőző forró gőzt sok mindenre lehetne használni. Magyarországon több, mint 3000, Zalában pedig csaknem 150 helyen vannak lezárt meleg vizű kutak. Ezek segítségével lehetne  fürdőket építeni, üvegházakat fűteni, áramot termelni és még sorolhatnám. Vétek e lehetőséget nem kihasználni, de ezt a földgáz és a kőolaj hasznából fakadó ellenérdek nálunk ma még megakadályozza.

dr. Fejér László

Dr. Fejér László jelezte: a geológiai tudományok használják a geotermikus gradiens fogalmát, ami tulajdonképpen egy mérőszám;  a legfelső, szilárd földkéreg vastagságára utal. Ha ezt a mérőszámot nézzük, a Kárpát-medence, illetve egész Magyarország különösen kedvező helyzetben van, mivel itt a szilárd földkéreg az átlagosnál is vékonyabb. Ezért az esély arra, hogy újabb, a felszín alá záródott meleg vizek szabadulnak ki, igen nagy.

Zalakaroson felismerték a melegvízben rejlő lehetőségeket és élni is tudtak velük Fotó: Archív

– A természetgyógyászatban fontos a vizek használata – folytatta. – Kijelenthető, hogy minden víz gyógyvíz, ha tudjuk, hogy mire használható. Hazai gyógyvizeink túlnyomó többségben hidrogén-karbonát bázisú vizek, s telítettek természetes szénhidrogén-vegyületekkel. Ehhez kénvegyületek kapcsolódnak, ettől van záptojás-illatuk – amit például gyakran érezhetünk Zalakaroson is. Gazdagok nyomelemekben, káliumban, kalciumban, nátriumban, hogy csak párat említsünk. Jelentős bennük a kationok (kloridok, szulfátok, foszfátok) és az anionok (metabórsav, metaszilíciumsav) mennyisége. Hévíz, Kehidakustány és Lenti gyógyvize kalciumban, szén-dioxidban és radonban gazdag, míg a zalakarosi, sok szerves anyagot és oldott sót tartalmazó gyógyvíz többek közt alkálikloridos, hidrogénkarbonátos, jódos, brómos és kénhidrogénes. Mérhetetlen kárt okoz az országnak tehát az, hogy az alattunk rejtőző meleg-, illetve gyógyvízkincs kínálta lehetőségekkel nem élünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!