Hírek

2016.06.09. 19:35

Vezércsillaga a magyarságnak - Kertet és szobrot avattak az egykori apátplébános emlékére

Zalaegerszeg – Csütörtökön felavatták a Jézus Szíve ferences templom szomszédságában a megyeszékhely egykori apátplébánosáról, Mindszenty József bíborosról elnevezett kertet, amely a remények szerint „a lelki örömök helyévé válik”.

Varga Lívia

Az ünnepi ceremónia szentmisével kezdődött, amit dr. Márfi Gyula veszprémi érsek celebrált. A főpap prédikációjában leszögezte: lehet, hogy a focirajongóknak Puskás Ferenc, az ökölvívást figyelemmel kísérőknek pedig Papp László, a keresztényeknek minden bizonnyal világszerte Mindszenty József jut először eszébe Magyarországról. Hazánk utolsó hercegprímása, hangsúlyozta az érsek, szerette egyházát s nemkülönben hazáját, mi pedig „adjunk hálát a Jóistennek, hogy a példánk lehetett”. Majd Márai Sándort idézve azt kívánta, hogy „Mindszenty bíboroshoz hasonlóan mi is azokhoz tartozhassunk, akik a végső kérdésekre egész életükkel felelnek”.

A szentmisét követően Márfi Gyula megáldotta a templom szomszédságában megépített kertet és a Párkányi Raab Péter szobrászművész által készített életnagyságú Mindszenty-szobrot.

– Régi álom vált valóra ezzel a kerttel, amiért nagyon hálás a helyi közösség – fogalmazott beszédében Balaicz Zoltán polgármester, majd felidézte: Mindszenty (Pehm) József 25 éven keresztül volt a megyeszékhely apátplébánosa, azaz aktív életének legnagyobb részét itt töltötte. S ebben a negyedszázadban a város és a katolikus közösség is hatalmas fejlődésen ment keresztül. Fölépíttette a ferences templomot és kolostort, iskolát, múzeumot és nyomdát alapított s szeretetotthont hozott létre, villantott föl pár állomást az életútból a polgármester, leszögezve: az egykori apátplébános egész életében és későbbi emlékirataiban is nagy szeretettel gondolt Zalaegerszegre. Emlékeztetett: a Modern Városok Program részeként Mindszenty-múzeum is épül a városban. Az 5,7 milliárd forintos kormányzati támogatással megvalósuló „Mindszenty-program a kert mai avatásával elindult”, jelentette be Balaicz Zoltán.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Mindszenty Józsefet mint államférfit mutatta be beszédében
Fotó: Pezzetta Umberto

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Mindszenty Józsefet mint államférfit mutatta be beszédében, kiemelve: az egykori bíboros a „20. század erkölcsi iránytűje volt, hiszen a múlt század minden diktatúrája minden állomáshelyén letartóztatta”. Zalaegerszegen a tanácsköztársaság kommünje, a náci hatalom idején a nyilasok Veszprémben, Rákosi kommunista rendszere pedig Esztergomban, sorolta a politikus. Mindszenty vezércsillaga a magyarságnak, hiszen egész életében, minden előjelű diktatúrával szemben az igazság oldalán állt, mondta. Hozzátette: a magyar állam, bár nem avatkozik szakrális kérdésekbe, minden eszközzel támogatja boldoggá avatását, „mert a magyar nép a hitérzéke alapján pontosan tudja, hogy Mindszenty József hercegprímás szent”.

– Mindszenty József ma is itt van közöttünk, Zalaegerszeg az ő városa, így tetteinknek méltónak kell lenni hozzá – fogalmazott köszöntőjében Vigh László országgyűlési képviselő.

 

Ocsovai Grácián ferences szerzetes, a Jézus Szíve templom plébánosa elmondta: a kert 23 millió forintos beruházás eredményeként, nagyrészt az önkormányzat támogatásával, valamint a hívek áldozatos adományai révén valósult meg, amiért hálás köszönet jár, majd Mindszenty Józsefet idézve reményét fejezte ki, hogy rövid időn belül „a lelki örömök helyévé válik”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!