Hírek

2015.09.02. 10:39

Vigh László - 7 milliárd forint járulhat hozzá a megyei kórházban zajló munka színvonalának emeléséhez

Zalaegerszeg - A Zala Megyei Kórház 11 osztálya 28 új, nagy értékű orvosi műszerhez, berendezéshez jut hozzá.

Magyar Hajnalka

A kormány augusztusban döntött arról, hogy támogatja a megyei kórház eszközfejlesztési pályázatát - jelentette be szerdán sajtótájékoztató keretében dr. Halász Gabriella, a kórház főigazgatója, s egyben megköszönte Vigh László országgyűlési képviselő segítő közbenjárását. A politikus úgy fogalmazott, a megyei kórház fejlesztési spirálba került, amire rá is szorult az elmúlt két évtized lemaradásaiból adódóan. A szívcentrum 5,5 milliárdos beruházása, valamint a mostani, félmilliárdos eszközfejlesztés mellett ugyanis további 1 milliárdos eszközfejlesztésre nyílt remény, amelyet két ütemben kaphatna meg az intézmény. Mindezt összevetve 7 milliárd forint járulhat hozzá a megyei kórházban zajló gyógyító munka színvonalának emeléséhez - fejtette ki Vigh László.

Ezt követően dr. Halász Gabriella a fejlesztés szakmai tartalmát ismertette. A műszerbeszerzések nem csak az újonnan épülő blokkokat, hanem még számos osztályt érintenek. Kiemelt szerepet kap a központi műtő fejlesztése, hiszen ennek eszközparkját  számos szakterület (érsebészet, ortopédia, urológia, traumatológia, stb.) használja. Az új laparoszkópos és artroszkópos torony mellett új szívmotor is kerül ide, ami elengedhetetlen a nyitott szívműtétekhez. Ha belegondolunk, hogy a jelenleg használatos szerkezetet már a szívsebészet indulásakor is használtan kapták, átélhetjük ennek fontosságát. További jó hír, hogy a szívsebészet saját műtőjében is mód nyílik a szívmotor cseréjére, tehát mindkét helyen vadonatúj eszköz áll munkába.

A belgyógyászaton az endoszkópos beavatkozásokhoz szükséges eszközök újulnak meg, amit az is indokol, hogy országos szinten tervezik a vastagbél daganatok szervezett szűrésének elindítását. A patológiát ugyancsak érinti a korszerűsítés, javulnak a feltételek az évi 600-650 boncolás, 28 ezer szövettani és 18 ezer citológiai vizsgálat elvégzéséhez. Kicserélik a szülészet tízéves, nagy igénybevételnek kitett ultrahang készülékét, s másutt is előrelépés várható a képalkotó diagnosztikában. Beszereznek egy digitális mammográfiai vizsgálót, új ultrahang érkezik a rendelőintézetbe, s a szájsebészet panoráma és egyéb röntgenje is cserélődhet. A radiológiai fejlesztésekre egy másik, energiaracionalizálási pályázatot is benyújtottak 400 millió forint értékben, s ha ezt is sikerülne elnyerni, a felszabaduló összegből az intenzív osztály, az urológia, a szemészet és a központi műtő további  fejlesztésére nyílna mód.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!