Hírek

2016.03.18. 11:29

Vigh László a felsőrajki ingatlanról - "Csak a település és az ott lakók érdekeit vettem figyelembe"

Zalaegerszeg - A hírekben említett felsőrajki ingatlan nem képezi a tulajdonomat, és nem is tartok igényt rá, így a terület változatlanul az önkormányzat tulajdonában marad - jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Vigh László országgyűlési képviselő.

Horváth A. Attila

A képviselő az Origo hírportálon, csütörtökön megjelent, felsőrajki ingatlanügylettel foglalkozó cikkre, valamint a leírtakkal kapcsolatos politikai nyilatkozatokra reagált tájékoztatóján. Megállapítása szerint a csütörtökön számos sajtóorgánumban megjelent tájékoztatás a valós tények és adatok ismerete nélkül alkalmas arra, hogy megtévessze a megye közügyek iránt fogékony polgárait, s az eredeti cikk az ő személyének, valamint családjának lejáratására irányult. Hozzátette: sajnálattal olvasta a megye I. számú választókerületéhez kötődő ellenzéki pártok észrevételeit, amelyek "a kormány, valamint a választókerületben dolgozó párttársaim eredményes munkájáról kívánják elterelni a figyelmet, sőt, egyenesen bűncselekményről és méltatlanságról harsogják tele a sajtót".

Az ingatlanüggyel kapcsolatban Vigh László kifejtette: 20 éven át volt Felsőrajk polgármestere, a szóban forgó ingatlan pedig a rendszerváltás utáni földkiadási eljárás során került a családja tulajdonába. A terület települési kommunális hulladék elhelyezésére szolgált, egészen a szervezett szemétszállítási szolgáltatás bevezetéséig, tehát a felsőrajki emberek ide hordták a szemetet.

Vigh László: - A terület meddő és forgalomképtelen, az előírások értelmében sem beépíteni, sem felszántani, sem erdősíteni nem lehet. Művelés alól kivont területként normatív támogatás sem jár utána. Fotó: Pezzetta Umberto

- A családom tulajdonát képező ingatlant biztosítottam erre a célra, semmilyen ellenszolgáltatásra nem tartva igényt, csak a település és az ott lakók érdekeit figyelembe véve - közölte a politikus. A szemétszállítás bevezetése után az ingatlant már nem kellett erre a célra hasznosítani, így Vigh László polgármesterként gondoskodni kívánt arról, hogy a rekultiváció - a környezetvédelmi előírások biztosítása és az egészséges lakókörnyezet megteremtése érdekében - mielőbb megtörténjen.

- Ez viszont csak úgy történhetett, hogy az addig is a település érdekeit szolgáló, de a saját tulajdonomat képező ingatlant jelképes, 100 forintos árért felajánlottam a településnek, hiszen a rekultivációt csak önkormányzati tulajdonú területen lehetett biztosítani. A képviselő-testület 2005-ben határozott az ingatlan megvásárlásáról - ismertette, hozzátéve, hogy a határozati javaslat "Hulladéklerakó önkormányzati tulajdonba vétele" címmel szerepelt az előterjesztések között.

A rekultiváció megtörtént, az ingatlan fólia- és földborítást kapott. Vigh László a pénteki sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a terület meddő, azt az előírások értelmében sem beépíteni, sem felszántani, sem erdősíteni nem lehet. Művelés alól kivont területként normatív támogatás sem jár utána.


A friss fejleménnyel kapcsolatban a képviselő jelezte, hogy a 2005-ös testületi döntés értelmében került volna ismét a család tulajdonába az ingatlan. A jogszabályi előírásoknak egyébként megfelelő bejegyzési eljárás azonban nem zárult le, s az adásvételi szerződésben foglaltaktól a politikus eláll, azaz nem kívánja visszakapni az ingatlant, jelentette be. Mint mondta, erről csütörtökön tájékoztatta a felsőrajki önkormányzatot, pénteken pedig írásban is megerősítette szándékát, s ezzel az ügyet lezártnak tekinti. Újságírói kérdésre elmondta, a politikai támadások miatt áll el a föld visszavételétől.

- Jó szándékkal jártam el, amikor a saját földterületemet biztosítottam a település részére hulladéklerakóként, és az önkormányzat is jóhiszeműen ajánlotta fel visszavásárlásra az ingatlant. Mivel egy rekultivált hulladéklerakóról van szó, ez forgalomképtelen vagyon - fogalmazott.

Vigh László végül kifejtette: hamisak azok az ellenzéki állítások, amelyek jogosulatlanul felhasznált közpénzről vagy zsebre tett uniós forrásról szólnak.

- Kíváncsian várom a csütörtökön megnyilvánult ellenzéki politikusok hasonló, a saját településük érdekében tett önzetlen vállalásaikról, felajánlásaikról szóló sajtótudósításokat... A felelős politizálás minimálisan elvárható szintjét kell, hogy képezze, hogy az ellenzéki politikusok a botránypolitizálás helyett a valós tényeken alapuló tájékoztatással keressék meg a választópolgárokat - reagált végül a megjelent nyilatkozatokra. Megjegyezte azt is, hogy a jövőben nem kíván foglalkozni az adásvételi eljárás körülményeivel, hanem felelősségteljes képviselői munkával a választópolgárok érdekeit kívánja változatlanul szolgálni.

Kapcsolódó cikkek:

Földkérdés: a DK, az Együtt és az MSZP reagálása Vigh László sajtótájékoztatójára" target="_blank"

Kérdések és vádak földvásárlásügyben - Vigh László jelezte, pénteken tájékoztatja a sajtót

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!