Hírek

2016.07.12. 15:08

Vigyázat, hidegfront!

Zalaegerszeg - Az előrejelzések szerint szerdán zivatarokkal és e viharos széllel kísért hidegfront tör be. Vajon miként hat ez a krónikus betegségekkel küzdők egészségére?

Magyar Hajnalka

A kérdésre dr. Oroszlán Tamástól, a Zala Megyei Szent Rafael Kórház belgyógyász főorvosától kértünk választ. A szakembert a sürgősségi osztályon értük utol.

- A sürgősségi forgalmán is nyomot hagy egy erős hidegfront, ugyanis léteznek olyan betegségcsoportok, amelyek tünetei ennek hatására halmozottan rosszabbodhatnak - kezdi dr. Oroszlán Tamás. - Ilyenek például a szív- és érrendszeri megbetegedések. A hirtelen frontbetörés következtében gyakrabban fordul elő agyi érkatasztrófa, anginás jellegű fájdalom, infarktus. A görcskészség ugyancsak nő, amit az epe- és vesekövesek egyaránt megérezhetnek, s izomgörcsök is gyakrabban jelentkezhetnek.

Az időseket különösen megterheli a front. Dr. Oroszlán Tamás és Orbán Violetta beteget ellenőriz a sürgősségi osztályon. Fotó: Pezzetta Umberto

- Mi ennek az oka?

- Alapvetően a légnyomás megemelkedése. Van, akit egyáltalán nem visel meg, de számosan kifejezetten érzékenyek a frontokra.

- Pszichés alapja is lehet?

- Előfordulhat. Nem egy esetben tapasztaljuk, hogy ha valaki tudja, hogy front közeleg, akkor is panaszokat, élettani hatásokat produkál, ha ezek mögött nincs objektív háttér, valós betegség.

- Miként reagálnak az erős lehűlésre a vérnyomásproblémákkal küzdő betegek?

- Számukra inkább a melegfront jelent veszélyt, ugyanis a hidegfront általában vérnyomáscsökkenést okoz. Akiknél még zajlik a vérnyomás gyógyszeres beállítása, ilyenkor mintegy 5-15 higanymilliméter körüli csökkenéssel kalkulálhatnak.

- Bizonyos betegségeknél eleve készülni kell a frontra?

- Nem árt gondolni vele. Labilis cukorbetegeknél például hidegfront esetén alacsony vércukorértékek fordulhatnak elő. Tanácsos ilyenkor gyakrabban mérni. Várandósok cukorbetegeknél különösen érdemes figyelni erre.

- Apropó babavárás. Úgy hírlik, a hidegfront a szüléseket is megindíthatja...

- Valóban előfordulhat, hiszen emelkedik az izmok görcskészsége, s az anyaméh is csak izomból áll, ha nem is harántcsíkolt, hanem simaizomszövetből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!