Hírek

2016.04.12. 14:56

Vigyázz, kész, rajt! - Az Országgyűlés ripsz-ropsz eltörölte a vasárnapi boltzárat

Az Országgyűlés kedden megszavazta a kötelező vasárnapi zárva tartásról szóló törvény visszavonását, szabad a pálya a kereskedelem és a vásárlók számára.

Hajdu Péter

Kihátrált a kormány a vasárnapi zárva tartás mögül. A vasárnapi boltzár eltörléséről szóló javaslatot kedden sürgősséggel vitatta meg az Országgyűlés. Kormánypárti képviselők szerint a zárva tartás az elmúlt egy évben megosztotta a társadalmat, s bár továbbra is egyetértenek azzal az alapelvvel, hogy vasárnap senkit se lehessen munkára kötelezni, mégis a lakosság többségének akarata szerint kell cselekedni. El kellett gondolkodni azon, érdemes-e ezek után egy népszavazásra milliárdokat kiadni? Természetesen nem lenne érdemes, pláne úgy nem érdemes, és ezt már az ellenzék hangsúlyozza, hogy a Kúria által nemrég zöld utat kapott népszavazás eredményét borítékolni lehetett. A szavazók 60-70 százaléka (különböző felmérések szóltak erről) zárva tartás ellenes volt már kezdettől fogva. Ez a népszavazás politikai kudarcot jelentett volna a kormány számára. Így az Országgyűlés tegnap megszavazta a boltzár visszavonásáról szóló javaslatot.

Hogyan reagálnak a vásárlók, kereskedők és a különféle érdekképviseletek vezetői, ennek néztünk utána. Vámos Györgytől, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkárától azt kérdeztük, számítottak-e erre, és fel tudnak-e készülni a nyitásra?

– Váratlanul érte a kereskedelmet ez a döntés. A vasárnapi nyitáshoz munkaerőt kell biztosítani, beszállítókkal kell tárgyalni, és ez nem egyszerű, de nyilván megoldják a kereskedelmi cégek. Ennek a hétnek a végén még egyáltalán nem biztos, hogy kinyitnak, szerintem senki sem nyit ki. Egyrészt ennek megvan a törvényi forgatókönyve, csak akkor lehet nyitni, ha a jogszabály már megjelent a Magyar Közlönyben. Másrészt a vasárnapi nyitáshoz elsősorban több dolgozó kell, és egyik napról a másikra nehéz munkaerőt szerezni. Szerintem fokozatosan fognak nyitni az áruházak vasárnaponként, de nyilván verseny lesz köztük ebben is. A vásárlóknak azzal is szembe kell nézni, nem biztos, hogy mindenki kinyit azok közül, akik régen nyitva voltak, és az sem biztos, hogy ugyanolyan hosszan lesznek nyitva, mint egy évvel ezelőtt, elsősorban a munkaerőhiány miatt. Mindemellett a cégek igyekeznek igazodni a vásárlóik igényeihez – mondta az OKSZ főtitkára, akit éppen a szövetség vezetőségi ülése után értünk el.

Arra a kérdésünkre, hogy lesz-e további kiskereskedelmi forgalombővülés, Vámos György azt válaszolta, ilyen eset még nem volt az országban, ezért nemzetközi példákra hivatkozott, s elmondta, a hosszabb nyitvatartási idő valamilyen mértékben nyilván forgalomnövelő hatású, de nem lehet előre megmondani, hogy mennyivel.

A vevők nagy része, köztük Tóth Erzsébet is örömmel fogadta a hírt, miszerint hamarosan a hét utolsó napjára is időzíthetik a bevásárlást
Fotó: Katona Tibor

Az egyik zalaegerszegi áruházból bevásárlókocsival jött ki Tóth Erzsébet.

– Örülök neki, hogy vasárnap újra nyitva lesznek a boltok. Nekem ugyanis a bezárásuk előtt nagyon kényelmes volt a vasárnapi lehetőség. Egyrészt itt lakunk az áruháztól nem messze, másrészt hétköznap munkaidő után is annyi dolgom van, hogy nem mindig fér bele a napba egy nagyobb bevásárlás. Az elmúlt egy év alatt többnyire a szombatra maradt a bevásárlás, de borzasztó tömeg volt mindig. A múltkor ráadásul szombatra tettek egy kuponos bevásárlási akciót, akkor meg sem próbáltam vásárolni – számolt be tapasztalatairól.

A turisztikailag frekventált területeken, így a Balatonnál is sok vitát váltott ki a bő egy évvel ezelőtti intézkedés, amikortól a nagyobb üzletek nem nyithattak ki, s kisebbek közül is csak azok, amelyben a családtagok dolgoztak. A Balatoni Szövetség például többször is kezdeményezte a szabályozás módosítását.

– Az első időszakban a nyári szezonra kértünk felmentést a zárva tartás alól, illetve azt, hogy a kétszáz négyzetméternél kisebb üzletekben alkalmazottak is dolgozhassanak. Az ősz folyamán folytatódtak a tárgyalások, ismét megkerestük a Nemzetgazdasági Minisztériumot, akkor azt kértük, hogy ne az adventi négy és egy szabadon választott vasárnapi nyitva tartás legyen meghatározva, hanem összesen nyolc vasárnap nyithassanak ki az üzletek. Úgy láttuk, hogy elegendő, ha csak nyári szezonban kapunk lehetőséget, hogy a térségben a boltok nyitva legyenek. A Balatoni Szövetség sosem fogalmazta meg, hogy kerüljön visszavonásra a törvény, csak módosítást kezdeményeztünk. így kicsit felemás érzésekkel fogadtuk ezt a döntést. Azért vannak olyan vállalkozások, vendéglátó egységek, amelyek tavasszal és ősszel – talán a boltzárnak köszönhetően – nagyobb forgalmat produkáltak, tehát ilyenformán lehet, hogy a térségben még pozitív hatása is volt a vasárnapi boltzárnak – fogalmazta meg véleményét érdeklődésünkre Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség elnöke.

Több, a Balaton térségében működő magánszálláshelynek át kellett gondolnia, hogyan oldja meg, hogy vasárnap reggel friss kenyér, zsemle kerüljön vendégek elé az asztalra.

Egy gyenesdiási panzió vezetője, Borda Lívia elmondta: nekik nagy könnyebbség lesz, ha a helyi boltok nem lesznek zárva, mert minden vasárnap Keszthelyre kellett menniük pékárut vásárolni. Tóth Zoltán, egy keszthelyi szálláshely ügyvezetőjétől megtudtuk: nekik is sikerült megoldani a friss áru beszerzését, egy tőlük nem messze lévő kisebb boltból, bár a vasárnapi boltbezárás előtti időszakban nagyobb üzletben vették meg a reggelire kínált péksüteményt.

A keszthelyi Hosszú István több kis élelmiszerboltot és egy pékséget is üzemeltet, ezek több mint egy éve zárva voltak vasárnaponként. Felemás a véleménye a zárva tartás eltörléséről.

– Jó volt, hogy volt szabadidőnk. De mivel nagykereskedelmet is folytatunk, a nyári szezon fárasztó volt, mert mindig nekem kellett a zöldséggel, gyümölccsel foglalkoznom. Mivel nagyobb élelmiszer bolt nem volt nyitva, így a pékséget sem üzemeltettük, mert nem volt rentábilis, s családon belül nem tudtam megoldani a saját üzletek működését, így azok zárva voltak – mondta el az üzlettulajdonos.

A kereskedő hozzátette: az árbevételük a vasárnapi zárva tartás ellenére nem csökkent. Ám már eldöntötte – ahogy fogalmaz: a konkurencia miatt –, hogy amint lehet, ismét várja a vásárlókat a boltokban, és a pékség is üzemel majd vasárnaponként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!