Hírek

2016.06.06. 15:41

Vihar, eső, iszapfolyás

Megyei körkép – A vasárnap délutáni vihar miatt másfél száznál több bejelentés érkezett a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság műveletirányító központjába.

Arany Gábor

A tűzoltók 58 helyen avatkoztak be, közölte érdeklődésünkre dr. Bangó Szilárd Lóránt, az igazgatóság hivatalvezetője. Három esetben kellett lángokat megfékezniük, az egyik tüzet a megyeszékhelyi Cserfa utcában lecsapó villám okozta. Itt lakóház tetőszerkezete lángolt, amit a tűzoltók két vízsugárral néhány perc alatt megfékeztek. A legtöbb munkát az elöntött helyiségek vízmentesítése adta, ehhez a katasztrófavédelmi igazgatóság összes mobil szivattyúját bevetették. A zalaegerszegi, keszthelyi hivatásos, a zalaszentgróti önkormányzati tűzoltók mellett a Nagykanizsáról és Lentiből érkezett egységek is bekapcsolódtak az észak-zalai munkálatokba, valamint a pacsai, zalakarosi katasztrófavédelmi kirendeltségről is jött gépjárműfecskendő, hogy Zalaegerszeg és Keszthely környékén segítsen. A hivatásosok mellett az alsópáhoki és a zalaszentiváni önkéntes tűzoltók is szivattyúzták a vizet.

Volt, ahol az embereket is a tűzoltók juttatták biztonságos helyre. Hévízen az Attila utcában hömpölygő árban személygépkocsi akadt el, s nem tudta elhagyni négy utasa, a járművet a keszthelyi tűzoltók vontatták ki. Zalaegerszegen a Petőfi Sándor utcában a fél méteres vízben rekedt személyautó  egy felnőtt és két gyermek utassal. A kocsit a tűzoltók vontatták ki a vízből. Nem sokkal odébb egy mélygarázsnál is akadt dolguk, ahol a pár óra alatt lehullott közel egy hónapnyi csapadék komoly károkat okozott. A Petőfi és Bíró Márton utca sarkán álló társasház 12 beállásos mélygarázsában 9 gépkocsi, valamint egy motorkerékpár parkolt, amikor pár perc alatt 1,5 méter magasságban árasztotta el a víz a helyiségeket.

 

Vasárnap este már megkezdődött az elöntött területek fertőtlenítése is, ahol ez indokolt, ezt a Zala Megyei Kormányhivatal szakemberei végezték és végzik Veszprém és Somogy megyei kollégák közreműködésével, a munkák várhatóan néhány napig elhúzódhatnak.

Hétfőn még tucatnyi helyen folytatták a víz szivattyúzását, illetve a vihar okozta károk felszámolását a tűzoltók. A megyeszékhelyen például elárasztott liftaknából emelték ki a vizet, a Tüttőssy utcában pedig társasház ötödik emeletén a meglazult, omladozó erkélypárkányt távolították el magasból mentő gépjárműről.

A közlekedésben is több helyen okozott hosszabb-rövidebb ideig gondot a tengernyi víz. Megyénkben 17 helyről jeleztek komolyabb sárátfolyást, illetve az útpadka kimosódását. A Zalaszentmihályt Pókaszepetkkel összekötő út járhatatlanná is vált, mert Gyűrűs-Bezeréd térségében hatszáz méter hosszon, legalább 15 centiméter vastagságú iszap került az útra a közeli domboldalról. Ezen a szakaszon két héten belül ez harmadszor fordult elő, ezért a csapadék elvezetésére vízügyi szakemberek bevonásával kell megoldást találni, mert a tapasztalatok szerint a művelési mód megváltoztatása önmagában nem hoz eredményt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!