Hírek

2016.07.13. 17:12

Viharveszély: jég, szél, eső várható

Miután a Helyi Védelmi bizottság felhívással fordult a környék polgármestereihez a szerda esti várható veszélyes időjárás miatt, több önkormányzat is megjelentette honlapján és a közösségi oldalon azt a levelet, mely a szélsőséges időjárás veszélyeiről, illetve a károk megelőzéséről szól.

Keszey Ágnes

A közleményben szerepel,  hogy este  heves zivatar -és csapadék is kialakulhat, károkozó szélrohammal és nagyméretű jéggel, 90 kilométer /óra feletti széllökéssel, két centiméter meghaladó jégátmérővel, s több helyen akár 50 milliméter feletti csapadék is lezúdulhat.

Dr. Varga Andrea, a Helyi Védelmi Bizottság elnöke felhívta a településvezetők figyelmét, hogy a víztározók vízszintellenőrzését hajtsák végre, készüljenek fel a megelőző intézkedésekre, valamint hogy a várható időjárási helyzetről értesítsék a lakosságot.

Zalavár polgármestere, Horváth Ildikó érdeklődésünkre elmondta: a felhívást megjelentették a közösségi oldalon. Hozzátette: a település viszonylag magasan helyezkedik el, így árvíz és elöntések nem nagyon szoktak  előfordulni.

Zalaapáti polgármestere, Vincze Tibor szintén megosztotta a felhívást.

- Az átereszeket és a vízelvezető rácsokat leellenőrizték a műszaki dolgozók. Az elmúlt időszakban jó pár vízelvezető, csapadékvíz-elvezető árkot – amelyek  évtizedek óta nem voltak  kitisztítva  – rendbe tettünk. Ilyen  szempontból Zalaapátiban kicsit nyugodtabbak vagyunk, reménykedünk, hogy nem lesz különösebb probléma.

Barca Balázs, Várvölgy polgármesterétől megtudtuk: a legutóbbi nagy zivatarnál hömpölygött a víz és az iszap az utakon. A településen a folyamatos karbantartás mellett azóta több olyan árkot is rendbe tettek, amelyik tisztításra szorult.

Keszthely polgármestere, Ruzsics Ferenc a város honlapján közzétett felhívásban arra hívja fel a lakók figyelmét, hogy ne tartózkodjanak, illetve ne hagyják gépjárművüket fák alatt, mert a viharos szél hatására bármikor leszakadhatnak ágak, gallyak, fák dőlhetnek ki, melyek balesetveszélyt okoznak,közlekedési akadályokat képeznek. A szél megbonthatja az épületek tetőszerkezetét, megrongálhatja az energiaellátás és a távközlés vezetékeit – olvasható Keszthely internetes oldalán. A közleményben szerepel, hogy a lakosok a várható káresetek miatt készüljenek fel a vihar okozta lakóépület károk ideiglenes felszámolására és vízkár elhárításra.

A polgármester felvívta mindenki figyelmét,  hogy ha valaki leszakadt elektromos vezetéket, vagy sérült közműhálózatot észlel, ne közelítse meg, hanem értesítse a katasztrófavédelem műveletirányítási központját a 105-ös segélyhívó számon.

Címkék#vihar

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!