Hírek

2017.08.13. 07:18

Világháborús emlékműveket, valamint felújított utcákat is avattak Kustánszegen

Kustánszeg Felújított emlékművet és megújult utcákat avattak szombaton a XXI. Kustánszegi Napok alkalmával.

Hajdu Péter

A kistelepülésen a programok már pénteken este nótaesttel kezdődtek amit bál követett. Szombaton pedig reggel horgászversenyt tartottaktóparton, ahol az érdeklődők strandröplabda tornát is láthattak. Délután a Templom dombon avatási ünnepség vette kezdetét.

Bécs Tiborné polgármester emlékezett meg az első és második világháború áldozatairól. Mint mondta, a temető állapota, a síremlékek gondozása és az emlékművek sokat elárulnak a településről. Ezekre Kustánszegen mindig nagy gondot fordítottak, két emlékhelyen is megemlékeznek a falu világháborús hőseiről. Egy pályázat támogatásával, egymillió forintból megtisztították a Kossuth utcai emlékművet, amihez szegélyt, kőágyat alakítottak ki. A Templomdombon pedig a hősi halottak régi emlékkövei mellé – mivel azok névtábláit már nem lehetett elolvasni–, egy oszlopon turul madarat ábrázoló szobrot állítottak, s az oszlopon örökítették meg a halottak neveit.

Bécs Tiborné polgármester megemlékező beszédét tartja
Fotó: Pezzetta Umberto

– A mai nap azonban nemcsak a megemlékezésről szól, mert most adjuk át jelképesen az idén felújított utcáinkat. Az önkormányzatunk az adósságkonszolidációban nem részesülő települési önkormányzatok támogatása keretében 10 millió forintot kapott az államtól. Ebből az összegből aszfaltburkolatot a Kossuth és a Dózsa utca egy-egy része, a Jókai utca vége és a teljes Táncsics utca – sorolta fel a polgármester a falu szépítése érdekében megvalósított beruházásokat.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos köszöntőjében arról beszélt, milyen fontos dolog az, hogy a helyi lakók nem felejtik el múltjukat, azt, hogy honnan jöttek, és kik voltak az elődeik. Az ezért végzett munkához, a megszépült, illetve újonnan állított emlékműhöz gratulált az önkormányzatnak, majd Görbe László plébános megáldotta a turulmadarat ábrázoló emlékművet.

Az ünneplők ezt követően lementek a sportpályához, ahol Kustánszegi Napok vidámabb része zajlott. Ezúttal tartották meg a tizenkilencedik dödöllefőző versenyt, amiben öt csapat vett részt. Már pirították a finom dödöllét a délutáni vendégeknek.

A délután folyamán zenés, táncos műsorral szórakoztatták az érdeklődőket, akik kipróbálhatták a szekerezést is. Vasárnap délelőtt pedig ismét strandröplabda torna indult a tóparton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!