Világnap alkalmából a drog veszélyeiről

2017. június 27., 07:30 szerző: Arany Gábor fotós: Katona Tibor
komment
ZALAEGERSZEG - A középiskolásoknál inkább az alkohol, az egyetemistáknál a fű a kedveltebb. Erről is beszéltek azok a fiatalok, akik részt vettek hétfőn a kábítószer-fogyasztás elleni küzdelem nemzetközi napján rendezett programon.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

A rendezvény házigazdája, Major Zsolt, a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum társelnöke, a Bűnmegelőzési Kortárs Segítő Klub vezetője az előzményekről elmondta, hogy az ENSZ közgyűlése 1987-ben döntött arról, hogy június 26-át a kábítószer-fogyasztás, a drogkereskedelem elleni küzdelem napjának szentelik. A zalai megyeszékhelyen már 2004 óta szerveznek programokat ezen a napon. Hétfőn a Kazinczy téri bűnmegelőzési centrumban rendezték be az úgynevezett „No drog pontot”, ahol figyelemfelhívó kiállításon mutatták be a különféle kábítószereket, a fogyasztásuk okozta veszélyeket, károsodásokat a kezdetektől, tehát a kipróbálástól egészen a végső stádiumig, valamint a megelőzés, az elutasítás módozatait. A program résztvevői ismeretfelmérő teszteket tölthettek ki, és a nyertesek úgynevezett drogárellenes úszáson vehettek részt a gébárti fürdőben.


A drogprevenciós kiállításon Horváth Adrián, Major Zsolt, Korka Nándor, Markotán Márk és Major Emese (b-j)	 Fotó: Katona Tibor

A programon részt vettek az egerszegi Ganz-középiskola rendészeti tagozatos diákjai. A fiatalok érdeklődésünkre elmondták, úgy látják, korosztályukban leginkább a túlzott alkoholfogyasztás jellemzi a bulikat, van, ahol szinte sportot csinálnak abból, hogy rosszullétig leittasodjanak. Azt már egyetemista résztvevőtől hallottuk, az idősebbek körében pedig a fű számít divatosnak.

Major Zsolt ehhez hozzátette, nem lehet tudni, milyen arányú a kipróbálók, fogyasztók, függők aránya, de a veszélyre fel kell hívni a figyelmet, minél szélesebb körben. Végezetül elmondta, a hétfői rendezvény a kábítószer-ellenes programjuk egyik eleme volt. A múlt héten a büntetés-végrehajtási intézetben tartottak drogprevenciós előadást a fogvatartottaknak és tegnap délután hasonlóra került sor ugyanitt, ám akkor a hallgatóság soraiban helyet foglalhattak már az elítéltek hozzátartozói is. Ezen a héten pedig többször felkeresik a napközis tábort is, ahol a vakációzó gyerekeknek tartanak drogprevenciós programokat.

Arany Gábor

2017. június 27., 07:30 szerző: Arany Gábor fotós: Katona Tibor

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...