Hírek

2017.03.29. 19:25

Világsztárok meccse az asztalon

A Göcsej futsalcsapat és a nigériai futballválogatott összecsapása szokatlan mérkőzésnek ígérkezik. Vagy mégsem? Létezik olyan bajnokság, amelyben rendszeresen pályára lépnek, pontosabban asztalra lépnek egymás ellen.

Arany Gábor

Az intenzív gombfoci névre keresztelt játékot pár éve találta ki a zalaszentgróti Tóth István. Volt ennek előzménye, hiszen gyerekként ő is nagyon sokat játszott az asztalon, egészen főiskolás koráig. Aztán több évtized szünet következett és miután a kézilabda- és futballedzősködést befejezte, nyugdíjasként fedezte fel megint a játékot.

Az előtérben Polgár Bálint és Lukács Zsolt (j), a háttérben Tóth István és Szulkovszky László (j) mérkőzik
Fotó: A szerző

- Baráti körben kezdtem újra négy éve, de sokallottam a tizenegy játékost. Gondolkodni kezdtem és kitaláltam a hatjátékos változatot, amit elkereszteltem intenzív gombfocinak, és le is védettem a szabadalmi hivatalban - idézte fel. - A lényeges eltérés minden eddigi gombfociszabálytól, hogy nagypályás vonalazással, kispályás létszámmal, a védő és támadó térfélen eltérő szabályokkal, kötött kiinduló helyzetekkel és helyezkedési szabályokkal folyik a játék, amely minden eddiginél jobban előtérbe helyezi a passzokat, valamint a kapura lövési lehetőségeket - magyarázta.

Ezzel megteremtette a sportág újabb változatát, jelenleg ugyanis a világban négy irányzatot különböztetnek meg. Az egységes szabályokkal vívott, szektorlabdának nevezett változatot karikával művelik és már Európa- s világbajnokságot is tartottak belőle. Létezik a brazil, másként tizenkét érintéses gombfoci. A subueto nevű játékban pedig apró futballista figura áll a gombon. A legújabb pedig az intenzív változat. A játék őse egyébként a szakirodalom szerint Magyarországon és Brazíliában egymástól függetlenül alakult ki a XX. század legelején. Úgy tartják, hogy elterjesztésében meghatározó szerep jutott a világban szétszóródott magyaroknak. Leginkább a gyerekek körében hódított, a futball elterjedésével párhuzamosan. A játékosok gombokból készültek, méretük és kialakításuk a posztjuknak megfelelő volt. A játékban a labda a magyarországi változatban gomb, míg a brazil játékban apró filcgolyó. A sport hazai szerelmesei azon munkálkodnak, hogy hungarikummá nyilvánítsák a gombfocit, de térjünk vissza a zalai pályára.

Lövés előtti pillanat; lehet "rúgni" körömmel vagy segédeszközzel is

- A szabályokat 2013-ban jegyeztettem be, de utána még évekig nem mozdult semmi. Időről időre elővettem otthon az asztalt és gombfociztam, ezt látták meg a barátaim. Kiderült, hogy mindenki játszotta gyerekkorában, nekik is vannak csapataik, hát elkezdtük a bajnokságot. Elneveztük magunkat Zala-völgyi Gombfocimboráknak - idézte fel Tóth István, aki 63 évével az alapítók doyenje, a 30 évvel fiatalabb tagok, Polgár Bálint, Lukács Zsolt, Szulkovszky László mellett.

Az események felgyorsultak, már több kupát is lebonyolítottak, volt amikor tíz versenyzővel. A növekvő érdeklődésre tekintettel kerestek gyártót is az asztalhoz, hogy egységes legyen a pálya. Ezzel szemben két elvárást fogalmaztak meg, olcsó legyen és szállítható személyautóban. Így adódott a külső méret 124x92 centire, amiben a pálya az UEFA szabványos focistadionjának arányosított kicsinyítése. No, meg kellenek a csapatok. Ezek nagyon változatosak, mégpedig a hat játékost vezénylő edző hangulatától függően.

- Itt viszont a csapatokat váltják le, és nem az edzőket, ha elmarad a siker - nevették el magukat.

A játékosokat a klasszikus gombok helyett ma már a boltokban kapható, nagyjából azonos méretű műanyag korongok alkotják. Ezeket lehet felékíteni a sztárok képeivel, hogy még élvezetesebb legyen a meccs. Így aztán pályára lép a Göcsej futsal csapata, a svéd válogatott, az argentin bajnok Boca Juniors, Nigéria válogatottja vagy éppen Albert, Mészöly, Bene, hogy a hazai klasszikusok se maradjanak ki.

Legendás magyarok a pályán

- Mi el is hisszük, hogy ők játszanak, mert jó értelemben vett őrültek vagyunk - vallották meggyőződéssel

Mint látható, világklasszisok felvonultatásához nem kell csillagászati összegeket megmozgatni. A készlet pár száz forintból beszerezhető, a fotók installálása kézügyesség kérdése, és ha valaki stadiont épít, azaz kész pályát vesz, akkor sem üt léket a családi kasszán. Nem véletlen, hogy az elektronikus játékok hódítása dacára egyre népszerűbb a fiatalok és a felnőttek körében. Az intenzív gombfocimborák minden héten pénteken délután a zalaszentgróti művelődési házban jönnek össze, a hónap első szombat délelőttjén pedig a megyeszékhelyen, a Keresztury Dezső művelődési központban találhatók meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!