Virággal és törődéssel kedveskednek a férfiak

2015. március 08., 06:42 szerző: Benedek Bálint
komment
Horváth Olivér 5, Mozsolics József 40, Leveli Pál pedig 106 éves. Három eltérő korosztály, a nők tekintetében mégis egy véleményen vannak: nőnap ide vagy oda a hölgyek szeretik az állandó kényeztetést valamint a törődést.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

A nemzetközi nőnap a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napja, amelyet 1917 óta minden év március 8-án tartanak. A nemzetközi nőnapot az ENSZ a világnapok közt tartja számon. A nőnap a mai virágos megemlékezéssel szemben korábban munkásmozgalmi eredetű, harcos, a nők egyenjogúságával és szabad munkavállalásával kapcsolatos demonstratív ünnep volt. A nemzetközi nőnap létrehozói szerint az egyszerű, de mégis történelmet alakító nők napja, ami a nők évszázados küzdelmét eleveníti fel, melyet az egyenlő jogokért és lehetőségekért vívtak. Itthon a Rákosi-korszakban a nőnap ünneplése kötelezővé vált, s 1948-tól szovjet mintára március 8-án tartották. A rendszerváltás után a nőnap elveszítette az eredeti munkásmozgalmi hangulatát, helyette a virágajándékozás dominál.

Az 1909. szeptember 21-én a Nagykanizsához közeli Kámáncspusztán született Leveli Pál szerint az ő idejében nem volt divat az udvarlás, inkább közös beszélgetések során, a szimpátia alapján dőlt el, hogy ki, s melyik menyecskét is választotta.

– Természetesen fiatal legényként nem csak egy lányon akadt meg a szemem – folytatta a 106 éves Pali bácsi, aki újságolvasással tartja frissen elméjét. – Annyira sok időnk nem volt nézelődni, állandóan dolgoztunk a mezőn, csak esténként jutott némi idő a csevegésre. Ha visszanézek az életemre, szerencsésnek mondhatom magam, ugyanis a legjobbat választottam feleségnek, hisz amellett, hogy különösen csinos lány volt, hat gyermekkel ajándékozott meg.

A nyugdíjas férfi úgy érzi, nem mindig a külső számított, a kölcsönös megbecsülés, a szeretet, némi csibészség és humor pedig könnyebbé tették a hétköznapokat. A nők alapvetően nem változtak az évtizedek során, mindannyian rajonganak a kényeztetésért, még akár az egyedül élő özvegyasszonyok is – csak ők talán legtöbbször maguknak sem vallják be.

106 éves Pali bácsi. Fotó: Szakony Attila

A zalakarosi fürdőben a büfét üzemeltető, 40 éves Mozsolics József február 28-án tizenhárom év együttélés után vette el élete szerelmét, Mariettát. A kiskanizsai férfi romantikus alkatnak tartja magát, gyakran nőnaptól és Valentin naptól függetlenül kedveskedik kedvenc virágjával, az orchideával szerelmének.

– Elbűvölt a megjelenésével, felfigyeltem a nézésére, a járására és a csípőjének a mozgására – folytatta József. – A kapcsolatunk nem csak végtelenül harmonikus, de vidám is, ettől működik minden olyan remekül. A női lélek eléggé kifürkészhetetlen, bár az odafigyelés sokat segíthet. Sok kapcsolat sajnos manapság épp ezért megy tönkre, a megjavításhoz viszont sokak lusták, inkább továbblépnek.

József romantikus alkatnak tartja magát. Fotó: Szakony Attila

A Rozgonyi óvodában az 5 éves barna szemű, barna hajú Horváth Olivér különleges kisugárzással bír, ugyanis nem csak a saját, hanem a többi csoportban is van már szerelme. Nyugodt, kedves, udvarian és kiegyensúlyozott egyénisége miatt a fiúk körében is népszerű játszópajtás. Noémi, Nóra és Míra rajonganak érte, de ő leszögezte: a kékszemű és barna hajú Kéri Noémi lesz a felesége. A női lélek rejtelmeit nem ismeri pontosan, de az óvoda pedagógusok szerint ehhez a kijelentéshez még Mírának és Nórának is lesz egy-két szava.

– Nőnapon édesanyám, a nagymama és a lányok is kapnak valami apróságot – tette hozzá csibész mosollyal a szája szélén Olivér.

Olivér különleges kisugárzással bír. Fotó: Szakony Attila

Benedek Bálint

2015. március 08., 06:42 szerző: Benedek Bálint

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...