Hírek

2016.07.08. 16:45

Virágzik a napraforgó

Azt hiszem, nehezen vitatható, hogy a virágzó napraforgó a mezők egyik legszebb növénye.

Győrffy István

Sárga, semmihez sem hasonlítható szirmai, haragosan zöld levelei mindenkit gyönyörködtetnek. Most nyílik ez a tájfestő növény, méhek, rovarok millióit vonzzák magukhoz az óriási méretű táblák. Nálunk különösen sokan termesztenek napraforgót, az utóbbi években ötszázezer hektár fölé nőtt a napraforgóval bevetett területek nagysága, s ez a termőföldjeinknek mintegy tíz százaléka. A napraforgó kiváló termésátlagokat is produkál a magyar földön,  2004-ben például olyan jó volt a termés, hogy Franciaország után a második legjobb eredményt értük el vele a világon.

Hol van már az-az idő, amikor csak az utak és a vetések szélére ültettek belőle, s az meg pláne a régmúlté, amikor a gyerekek, még mi is, a száraz, fejétől megfosztott, kunkorodó napraforgó szárat előttünk tolva versenyeztünk, hogy a kié a leggyorsabb járgány. Játéknak akkoriban még a napraforgó szár is megtette, tekintettel arra, hogy a legó, vagy a mobiltelefon még nem volt feltalálva...

 

A napraforgó szépsége azonban magával ragadta az embert, megihlette például Van Gogh-ot, s megszülettek a csodálatos napraforgós festményei. Kevesen tudják, hogy a napraforgó az őszirózsák családjába tartozik, s Észak-Amerikából, ahol az indiánok már háromezer éve termesztették, az ezerötszázas évek elején hozták be Európába, s innét terjedt tovább Ázsiába és Afrikába is. Angliában az ezerhétszázas évek elején sajtoltak belőle olajt, s ezt követően vált haszonnövénnyé.

A napraforgó a Napra fordul, hogy magába szívja az éltető Nap erejét – tartja a mondás, s ebben igen nagy igazság lapul, hiszen a napraforgó számos, az ember számára fontos összetevőt rejt magában. A benne lévő többszörösen telítetlen zsírsavakkal megelőzhetjük a szív- és érrendszeri betegségeket, és csökkenthetjük a koleszterinszintet. A népi gyógyászatban nehezen gyógyuló sebek és száraz, pikkelyesen hámló bőr kezelésére használták. A homeopátiás készítményekben görcsoldásra és láz csillapítására alkalmazzák – olvasható az interneten több, a növénnyel foglalkozó portálon.

Van Gogh mai követői  is előszeretettel festik a virágzó napraforgót, s kedvelt fotó téma is lett a növény. Íme néhány kép az idei virágzásból.

Címkék#napraforgó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!