Hírek

2017.06.27. 14:20

Virul a közösségi kert Zalaszentgróton

ZALASZENTGRÓT - Belakták az emberek a városban 2015-ben létesített közösségi kertet. Itt bárki igényelhetett egy darabka földet, s teleültethette.

Szabó Judit

A közösségi kertet egy önkormányzati területen alakította ki a város a konzorciumi partnereivel, Leader-támogatással, 14,2 millió forintból.

- A célunk az volt, hogy a közeli Katalin lakótelepen élők, illetve a városban bárki, aki igényli, kertet művelhessen, zöldséget, gyümölcsöt termeszthessen. Hagyományos és dombágyásokat alakítottunk ki, ásott kutat létesítettünk, építettünk egy kilátót, egy ivókutat és egy üvegházat is, valamint őshonos gyümölcsfákat ültettünk - ismertette Baracskai József polgármester, hozzátéve, hogy a kertet napelemes világítással látták el.

Az ágyásokat díjmentesen adták ki az igénylőknek használatra, a közös területek gondozását pedig az önkormányzat oldja meg a közmunkások segítségével.

- Minden várakozásunkat felülmúlta az érdeklődés, és mára kialakult egy csapat, amely rendszeresen kijár. Így meg tudják termelni az asztalra kerülő zöldség és gyümölcs egy részét, és elbeszélgetnek - mondta Baracskai József.

A területet szépen gondozzák: az egyik ágyásban hagyma, paradicsom, másutt eper, cukorborsó, saláta zöldellt, az üvegházban pedig már nagyra nőttek a zöldpaprikák. A közösségi kert működésének első évében még voltak üres ágyások, de most már mindegyiknek van gazdája, sőt több is az igénylő, mint a lehetőség. Így most csak akkor jöhet új gazda, ha valaki visszaadja a területét.

Az önkormányzat a létesítmény népszerűségére tekintettel azt tervezi, hogy kibővíti a kertet, ehhez megvan a szükséges, tulajdonában lévő terület. A tervekben szerepel egy meteorológiai állomás kialakítása is a kilátón, hallottuk a polgármestertől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!