Hírek

2016.08.23. 18:10

Visszaszerezni a jogosítványt

Zalaegerszeg - Mind többen jelentkeznek gépjárművezetői utánképzésre. Az ok: 2013-ban szigorodott a büntető törvénykönyv előírása. Így akár egy-két hónapos vezetéstől eltiltás is magával vonhatja a képzést, ha a bíróság ezt is előírja.

Arany Gábor

Ennek egyik következménye, hogy a közlekedési hatóságnál folyamatosan emelkedik az utánképzésre kötelezettek száma.

- Az elmúlt évben összesen 250 járművezető végezte el az előírt csoportfoglalkozásokat, az idén augusztusra pedig már meghaladta a 200-at ez a szám - közölte érdeklődésünkre Tóth András, a megyei kormányhivatal főosztályvezetője.

Tapasztalataik szerint sokan nincsenek tisztában azzal, hogyan kaphatják vissza a jogosítványukat.

- Ha nem jelentkeznek időben utánképzésre, akkor előfordulhat az is, hogy hiába járt le a bíróság által kiszabott eltiltás ideje, az utánképzés elvégzésének igazolása nélkül nem adható vissza a jogosítvány. Így a két hónapos eltiltásból akár lényegesen hosszabb is lehet - magyarázta a műszaki engedélyezési és fogyasztóvédelmi főosztály vezetője.

Tóth András: A két hónapos átfutás miatt senki ne várja meg azt az időpontot, amikor a büntetése letelik. Minél hamarabb jelentkezzen, mert hiába jár le az eltiltás, az utánképzés teljesítése nélkül nem kaphatja vissza a vezetői engedélyét

Sokaknak kenyérkereső foglalkozás a gépjárművezetés, ezért minden nap számít. Tanácsos azoknak is jelentkezni utánképzésre, akik több büntetőpontot összegyűjtöttek, ugyanis ha ezek száma eléri, vagy meghaladja a tizennyolcat, akkor a vezetői engedélyt bevonják. Az önkéntes utánképzéssel viszont a nyilvántartott pontokat 12-ig kilenccel, 13-17 között 6 ponttal lehet csökkenteni.

Érdemes a legfontosabb tudnivalókat áttekinteni. Utánképzésen annak kell részt vennie, akit a bíróság vagy a szabálysértési hatóság közlekedési szabálysértés miatt legalább 6 hónapra a járművezetéstől eltiltott, akit a bíróság közlekedési bűncselekmény miatt a járművezetéstől eltiltott, vagy pedig a vezetői engedélyét az előéleti pontrendszer alapján a hatóság visszavonta, és szeretné jogosítványát visszakapni.

- Fontos tehát, hogy akitől valamilyen közlekedési bűncselekmény elkövetése miatt vonták be a vezetői engedélyt, mindenképpen csak az utánképzést követően kaphatja vissza, függetlenül az eltiltása időtartamától. Lehet az akár csak 1-2 hónap is. Ez az új eleme a jogszabálynak, mert eddig a 6 hónapnál hosszabb időre bevont jogosítvány mellé járt az utánképzés - magyarázta.

Az utánképzés első részén előzetes bejelentkezés után lehet részt venni, ezt feltárási napnak is nevezik. Ez megyénkben csak Zalaegerszegen, a közlekedési hatóság járművezető vizsgáztatási és utánképzési ügyfélszolgálatán zajlik, a Pintér Máté utca 22. szám alatt. Jelentkezni is itt lehet személyesen vagy telefonon. Péntekenként vannak a feltárási napok, ahová a jelentkezőnek hoznia kell a személyi igazolványát, az eltiltásról szóló, a kormányablak által kiadott határozatot, valamint mindegyik bírósági végzését, ítéletét. Jelentkezni csak ezek birtokában lehet. Természetesen vezetésre alkalmas állapotban kell megjelenni.

- Az első részben KRESZ-tesztlap kitöltése szerepel, valamint beszélgetés pszichológussal és egy városi vezetési próba, végül összegző elbeszélgetésen tájékoztatják a jelentkezőket a továbbiakban várható foglalkozásokról. A feltárás eredményeként a jelentkezőt besorolják valamelyik kategóriába. Az utánképzés első részét tehát a hatóság bonyolítja le - emelte ki Tóth András.

A második részben csoportos foglalkozásokon vagy tanfolyamon kell részt venni. A csoportok nem egyformák sem a költségeket, sem a foglalkozások tartalmát illetően. Minden attól függ, hogy a hatóság a feltárás során milyen csoportba sorolta a jelentkezőt.

Horváth László vizsgabiztos az egyik jelölttel
Fotó: Pezzetta Umberto

- A csoportok létszámtól függően indulnak, általában hétvégenként, a foglalkozásokat Zalaegerszegen az arra jogosult autósiskolák végzik. A foglalkozások helyéről, idejéről egy héttel korábban értesítik a jelentkezőket, akiket hétféle csoportba sorolhatnak be. Ennek módja egyénre szabott, a rendelet határozza meg, ily módon a jelentkező egy vagy két csoportba kerülhet. Egy-egy hétvégét vesznek igénybe a foglalkozások, és ezeken kötelező részt venni - emelte ki.

Az utánképzés az idő mellett nem kevés pénzbe kerül.

A feltárás díja B személygépkocsi kategória esetén 18.220 forint, a csoportos foglalkozások díja 70.000-140.000 forint, a besorolástól függően. Általános esetben a feltárástól az utánképzés elvégzéséről szóló igazolás kiadásáig közel két hónap telik el. Az utánképzés ideje alatt tehát három hétvégét vesz igénybe a képzés. Rövidebb idővel nem lehet számolni, mert a csoportos foglalkozások a rendelet miatt csak 8-12 fő jelentkezése, és a kiszabott díj befizetése után indulhatnak.

Mindezt számítógépes program irányítja, amit a közlekedési hatóság nem tud befolyásolni, éppen ezért gyorsított képzésre sincs lehetőség. Fontos viszont, hogy az utánképzés bármelyik megyében elvégezhető.

Mit lehet tanácsolni azoknak, akik ilyen helyzetbe kerültek?

A két hónapos átfutás miatt senki ne várja meg azt az időpontot, amikor a büntetése letelik. Ha kézhez kapta a határozatot, minél hamarabb jelentkezzen, mert hiába jár le az eltiltás, az utánképzés teljesítése nélkül nem kaphatja vissza a vezetői engedélyét, szögezte le végül Tóth András.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!